Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Erbarmelijke omstandigheden vluchtelingen Idomeni in beeld
16 maart 2016 |

Erbarmelijke omstandigheden vluchtelingen Idomeni in beeld

​#Vluchtelingen – Meer dan 10.000 vluchtelingen zijn gestrand in de Griekse grensstad Idomeni. Ze slapen in tenten op en langs treinsporen, in de modder en de koude winterwind. Het Rode Kruis deelt hulpgoederen uit en verleent medische hulp.

Idomeni-vluchtelingen-tenten.jpg
 Al weken achter elkaar slapen duizenden vluchtelingen in het geïmproviseerde tentenkamp in Idomeni. (Foto: Caroline Haga, IFRC)

Vluchtelingen willen grens met Macedonië oversteken

Urenlang wachten op voedsel of op een bezoekje aan het toilet. Slapen in de kou en de nattigheid, met te weinig of te dunne kleding aan. Het is de realiteit voor meer dan 10.000 vluchtelingen die verblijven in een geïmproviseerd tentenkamp in Idomeni. Elke dag hopen ze dat ze de grens mogen oversteken naar Macedonië. Hieronder deze erbarmelijke omstandigheden in beeld.

Idomeni-vluchtelingen-koud.jpg
 Meer dan 50% van de vluchtelingen zijn moeders met kinderen. Er zijn maar 24 douches in het kamp en 140 toiletten. (Foto: Caroline Haga,IFRC)

Idomeni-vluchtelingen-Rode-Kruis-Vrijwilligers.jpg
 Rode Kruis-vrijwilligers proberen vluchtelingen die het nodig hebben medische zorg te verlenen. (Foto: Marton Nemenyi, Hungarian Red Cross)

Baby's en jonge kinderen krijgen ziekten door slechte hygiëne

Idomeni-vluchtelingen-baby.jpgDeze paar weken oude baby wordt onderzocht door Rode Kruis-vrijwilligers. Veel kinderen, waaronder pasgeborenen, worden naar het ziekenhuis gebracht omdat ze vanwege de slechte hygiëne dysenterie, schurft en griep krijgen. (Foto: Marton Nemenyi, Hungarian Red Cross)

Idomeni-vluchtelingen-treinspoor.jpg
  Veel vluchtelingen hebben hun tent opgezet naast een treinspoor. Ze koken er en de kinderen spelen. Het Rode Kruis houdt zich ook bezig met de kinderen zodat ze zich wat beter gaan voelen en leren omgaan met de traumatische gebeurtenissen die ze hebben meegemaakt. (Foto: Caroline Haga, IFRC) 

De vluchtelingen zijn wanhopig

Idomeni-vluchtelingen-wachten-regen.jpg Deze vluchtelingen staan in de regen te wachten op eten. Elke dag komen er honderden mensen bij. Het kamp wordt steeds groter. (Foto: Caroline Haga, IFRC)

Idomeni-vluchtelingen-protest.jpg
  Kreten op tenten laten zien dat de vluchtelingen wanhopig zijn. Hoe lang moeten ze hier nog wachten?  Niemand weet het. Eén ding is zeker, ze willen weg uit Idomeni. (Foto: Caroline Haga, IFRC)

Miljoenen mensen op de vlucht. Laat ze niet in de kou staan.

Syrië, de Centraal Afrikaanse Republiek, Jemen… de vluchtelingenstroom blijft toenemen. Het Rode Kruis staat voor een enorme opgave. Hulpverleners draaien overuren en staan voor onmogelijke keuzes: wie helpen we wel en wie niet? Geef op giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.

 

Artikel delen?