Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Ethiopiërs verliezen weerbaarheid als regen wegblijft
18 februari 2016 |

Ethiopiërs verliezen weerbaarheid als regen wegblijft

​#HulpWereldwijd - In grote delen van Ethiopië is het extreem droog. Mensen hebben weinig te eten en drinken en in het noorden is er helemaal niets meer. “De weerbaarheid van de Ethiopiërs gaat eraan als er in maart geen regen valt”, zegt Marijke Twerda, Rode Kruis-gedelegeerde in Ethiopië.

Ethiopie-Marijke-Twerda-8-website.jpg
  Het Rode Kruis ondersteunt de Ethiopiërs en binnenkort komt er nog meer hulp. (Foto: Marijke Twerda, Rode Kruis) 

“De bevolking in Ethiopië is droogte gewend, maar op een gegeven moment is de voedselvoorraad op en dat moment komt steeds dichterbij”, zegt Marijke. Ethiopië heeft 2 slechte regenseizoenen gehad waardoor er nu op veel plaatsen in het land bijna niets meer groeit. Met name het noorden en noordoosten in Ethiopië maken een zware crisis door, daar sterven mensen van de honger.  

Een van de ergste droogteperiodes ooit

Ethiopië ervaart op dit moment een van de ergste droogteperiodes ooit en dit leidt tot de dood van honderden koeien en geiten. Volgens OCHA in haar rapport van 5 januari 2016 hebben 10,2 miljoen mensen voedselhulp nodig. Er is extra gespecialiseerde hulp nodig voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en 1,7 miljoen kinderen, onder wie 435.000 kinderen jonger dan 5 jaar.

 Moeders geven elk beetje voedsel dat ze hebben aan hun kinderen en eten vaak dagen niets.

Borstmelk opgedroogd

Vrouwen en kinderen in de zwaarst getroffen gebieden zijn het kwetsbaarst. Moeders geven elk beetje voedsel dat ze hebben aan hun kinderen en eten vaak dagen niets. Vrouwen met baby’s kunnen geen melk meer geven omdat hun borstvoeding is opgedroogd. “Mensen zien hun kinderen verhongeren en doodgaan, verschrikkelijk triest”, zegt Marijke.

Ethiopie-Marijke-Twerda-4-website.jpg
 Dit meisje haalt water uit een droge rivierbedding door er een gat in te graven. (Foto: Marijke Twerda, Rode Kruis)

1 keer per dag eten

Marijke heeft zelf de Somali regio in Ethiopië bezocht; niet het centrum van de droogte, maar wel een gebied waar het erg droog is. Mensen eten er 1 keer per dag of om de dag. Voornamelijk maïs en melk staan er op het menu. “De bevolking hier hoopt op regen in maart. Maar door de El Niño is het afwachten of die er echt gaat komen”, zegt Marijke. “Als het die maand droog is zal ook hier de weerbaarheid van de bevolking verdwijnen.”

Ethiopie-Marijke-Twerda-6-website.jpg
  Nadat het meisje water heeft gehaald duiken de geiten het gat in om te drinken. (Foto: Marijke Twerda, Rode Kruis)

Zanddammen bouwen

“In de toekomst gaan de Ethiopiërs steeds vaker te maken krijgen met een extreme droogte zoals deze. Daarom moeten ze zich goed voorbereiden. We hebben hiervoor verschillende projecten opgezet,” zegt Marijke. Ze helpt zelf mee met waterprojecten zoals het bouwen van zanddammen. Dit principe heet sand storage waarbij zand en kleideeltjes ervoor zorgen dat het grondwater en regenwater vastgehouden wordt. Rode Kruis-hulpverleners bouwen dan een muur in een vallei. Aan een kant van de muur wordt een hoop grond gelegd waarin het regenwater kan worden opgeslagen. “De grond houdt vocht vast. Dan er is voor een langere tijd water beschikbaar”, zegt Marijke. “Het mooie is dat de omgeving ook verandert. Bomen en struiken komen terug, omdat het water wordt bewaard onderin het zand.” Meer begroeiing betekent meer eten voor de koeien en geiten waardoor ze meer melk kunnen produceren.

Ethiopie-Marijke-Twerda-7-website.jpg
  De meisjes moeten zo'n 1 meter graven voordat ze water krijgen uit de rivierbedding. (Foto: Marijke Twerda, Rode Kruis)

Nieuwe dieren kopen

Marijke heeft ook een project bezocht waar vrouwen leren sparen. “De vrouwen sparen elke week 10 Birr (50 eurocent) zodat ze, na de regen die hopelijk in maart gaat vallen, nieuwe geiten en schapen  kunnen kopen”, zegt Marijke. “Vrouwen krijgen steeds meer zelfvertrouwen nu ze kunnen sparen voor hun dieren.” Veel vee is zwak geworden of gestorven door de droogte, dus het is van belang dat de Ethiopiërs nieuwe dieren kunnen kopen om van te leven.

Meer droogte in de toekomst

“Uiteindelijk is het van belang dat mensen minder afhankelijk zijn van hun dieren en met andere zaken hun geld gaan verdienen”, zegt Marijke. Door klimaatverandering gaat het in de toekomst namelijk steeds droger worden. “Er zijn daarom nu 2 zaken die we moeten doen. Op dit moment mensenlevens redden, maar ook plannen maken voor de toekomst, zodat er beter wordt omgegaan met droogte,” aldus Marijke.

Ethiopie-Marijke-Twerda-2-website.jpg
 Deze Ethiopische vrouw haalt hout in de brandende zon. (Foto: Marijke Twerda, Rode Kruis)

Hulp Rode Kruis

Naast het Ethiopische Rode Kruis en het Internationale Rode Kruis, zullen Rode Kruis-verenigingen uit Finland, Zweden, Spanje en Oostenrijk, Zwitserland en Nederland hulp leveren aan de door droogte geteisterde bevolking in Ethiopië. Hulpverleners zullen medische hulp geven gespecialiseerd in ondervoeding en voorlichting geven over hygiëne. Verder zullen ze voedsel en water brengen voor mens en dier en spullen leveren, zodat mensen zelf kunnen voorzien in hun levensonderhoud.

Voorkom de ramp

Het Prinses Margriet Fonds houdt zich ook bezig met de droogte in Ethiopië. Het fonds werkt samen met Eric Corton aan verschillende projecten die de Ethiopiërs helpen om zich beter voor te bereiden op extreme weersomstandigheden. Lees meer op voorkomderamp.nl

Jij kunt iets doen!

Het Rode Kruis helpt in Ethiopië maar ook in andere Afrikaanse landen waar de droogte heeft toegeslagen. Zorg jij dat het Rode Kruis altijd klaarstaat bij welke ramp dan ook? Geef nu.

 

 

Artikel delen?