Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Extra geld voor cholera-epidemie in Haïti
22 november 2010 |

Extra geld voor cholera-epidemie in Haïti

Het Nederlandse Rode Kruis maakt per direct een half miljoen euro vrij voor de noodhulp rond de cholera-epidemie in Haïti. Het geld is afkomstig van het SHO- budget dat is toegekend aan het Rode Kruis. De noodhulporganisatie heeft onder meer 20 miljoen waterzuiveringstabletten aangekocht. Genoeg om 100 miljoen liter water te zuiveren. Met het geld zijn ook 34 tenten aangekocht voor cholera-klinieken en informatiepunten. 

Geen behandeling

Om de cholera-epidemie in Haïti onder controle te krijgen is volgens het Rode Kruis naast medische hulp vooral informatievoorziening erg belangrijk. Het gonst in het land van de geruchten dat Haïtianen met cholera de behandelcentra niet meer bezoeken. Inwoners denken dat de ziekte in geen geval te genezen is. Een bezoek aan het behandelcentrum heeft daarom weinig zin.   

Informatievoorziening

Om kennis over de ziekte te vergroten richt het Rode Kruis zich op de informatievoorzieningen.
  • In de hoofdstad Port-au-Prince is een gratis telefoonnummer opengesteld. De informatielijn werd afgelopen dagen ruim 75.000 keer gebeld en raakte overbelast.
  • In samenwerking met een telefoniebedrijf stuurt het Rode Kruis dagelijks honderdduizenden tekstberichten naar Haïtianen met informatie over cholera.
  • Er rijden luidsprekerwagens rond die informatie verspreiden
  • Het Rode Kruis radiostation heeft extra uitzendingen gewijd aan het thema cholera.    
Een deel van de met cholera besmette Haïtianen heeft gezegd pas nog behandelcentra te hebben bezocht. Onder meer nadat zij advies kregen via de informatiediensten van het Rode Kruis.