Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Extra komodo voor Rode Kruis in Indonesië
4 november 2010 |

Extra komodo voor Rode Kruis in Indonesië

​Het Rode Kruis in Indonesië schaft een extra Komodo-kit aan. Eerder deze week werden al drie koffers met communicatiemiddelen in gebruik genomen. Met de komodo’s in Muko Muko en Sikakap is telefoonverkeer verbeterd en communicatie via e-mail en internet hersteld. Op die manier kunnen hulpverleners informatie uitwisselen tussen het vaste land en de Mentawai-eilanden.

Hierdoor ontvangen mensen betere en snellere hulp, die goed aansluit op hun behoeften.

De komodo is binnen korte tijd enorm populair. Naast het Indonesische Rode Kruis, maken ook andere hulporganisaties en tv-reporters gebruik van de noodapparatuur. 

Zeetransport
Door het onstuimige weer is transport van hulpgoederen nog steeds moeilijk. Inmiddels is er een contract gesloten met een reder voor de huur van een boot.

Op hun terrein in Padang verzamelt het Indonesische Rode Kruis alle goederen. Vrijwilligers verpakken de producten in kits. Die worden via trucks in de havens van Padang op het schip geladen. Het schip vaart naar Sikakap, waar het Indonesische Rode Kruis een noodkantoor heeft. Vanuit daar brengen kleinere boten de spullen naar Noord en Zuid Pagai. Op de stranden worden de spullen uitgedeeld aan de mensen die dat nodig hebben.

Luchttransport
Vanuit Muko Muko vliegen helikopters van en naar de eilanden. De helikopters vervoeren gewonden, hulpverleners en droppen goederen in gebieden die moeilijk te bereiken zijn.