Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Extra medici ingezet bij hulp vluchtelingen Griekenland
1 april 2016 |

Extra medici ingezet bij hulp vluchtelingen Griekenland

​#Vluchtelingen – Het Rode Kruis heeft extra medici ingezet voor vluchtelingen in Griekenland. De kans op epidemieën stijgt. Vooral kinderen zijn kwetsbaar voor ziekten.

p-GRC1249.jpg
  Kinderen lopen rond in natte kleding en hebben meer kans om ziek te worden.(Foto: Neményi Márton, Hungarian Red Cross)

“Er zijn kinderen met hepatitis A, waterpokken, ademhalingsproblemen en ze hoesten veel,” zegt Rode Kruis-hulpverlener Tiina Saarikoski. “Dit is erg zorgelijk. Het risico op epidemieën neemt toe. Ook zijn er volwassenen en kinderen met hoofdluis.” Het Rode Kruis heeft extra medici ingezet vanwege deze toename van ziekten.

p-GRC1272.jpg
  Dit kind ligt in een medische kliniek. Rode Kruis-vrijwilligers onderzoeken haar gezondheid. (Foto: Neményi Márton, Hungarian Red Cross)

Kinderen in natte kleding

Naar schatting zijn er 40.000 vluchtelingen gestrand in Griekenland, waaronder 11.000 in Idomeni. Zij leven al meer dan een maand in slechte omstandigheden. Zo’n 60% is vrouw of kind. Duizenden kinderen brengen hun dagen door in natte kleding. Warme plekken zijn schaars, dus er is bijna geen mogelijkheid voor de kinderen om hun natte kleding te drogen. Ook is er nauwelijks gelegenheid voor ze om zich te wassen of schone kleding aan te doen. Hierdoor hebben ze meer kans om ziek te worden.

p-GRC1297.jpg
 Deze geïmproviseerde tent biedt weinig warmte, toch wonen er al weken mensen in. (Foto: Mirva Helenius, Finnish Red Cross)

Nieuwe kampen

De Griekse regering probeert de situatie voor de vluchtelingen te verbeteren door de kampen uit te breiden en nieuwe kampen neer te zetten waar meer faciliteiten zijn. Het Rode Kruis heeft in deze nieuwe kampen medische klinieken opgezet zodat mensen toegang hebben tot gezondheidszorg. In Noord-Griekenland zijn 3 nieuwe kampen opgericht waar 10.000 vluchtelingen kunnen verblijven. Het Rode Kruis deelt daar hulpgoederen uit, zorgt voor goede hygiëne en beheert het afval.

p-GRC1307.jpg
  Door hevige regenbuien moeten deze kinderen steeds opnieuw door modderplassen lopen. (Foto: Mirva Helenius, Finnish Red Cross)

Eerste hulp

In het kamp in Piraeus, bij de haven van Athene waar 5.600 mensen verblijven, is het Rode Kruis verantwoordelijk voor de eerste hulp, de distributie van voedsel en hygiënische producten en het aanbieden van activiteiten voor kinderen. Ook verstrekken vrijwilligers basisgezondheidszorg. Het Rode Kruis heeft in een paar nieuwe kampen medische teams ingezet. De vrijwilligers helpen daarnaast met het opsporen van familieleden.

p-GRC1342.jpg
 Lama (3 jaar) warmt haar vingers op aan een kopje thee. Ze woont nu al weken op deze modderige plek. (Foto: Mirva Helenius, Finnish Red Cross)

Gebrek aan eten

Ondanks deze uitbreidingen blijft de situatie voor de vluchtelingen ernstig. “Er is onvoldoende onderdak, er zijn nauwelijks sanitaire voorzieningen, kleding en schoenen zijn schaars en er is gebrek aan eten”, zegt hoofd Internationale Rode Kruis in Griekenland Karen Bjørnestad. Er wordt verwacht dat de vluchtelingen er nog weken of maanden zullen blijven.

Miljoenen mensen op de vlucht. Laat ze niet in de kou staan.

Syrië, de Centraal Afrikaanse Republiek, Jemen… de vluchtelingenstroom blijft toenemen. Het Rode Kruis staat voor een enorme opgave. Hulpverleners draaien overuren en staan voor onmogelijke keuzes: wie helpen we wel en wie niet? Geef op giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.

Artikel delen?