Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Extreme droogte in Afrika door El Niño
16 februari 2016 |

Extreme droogte in Afrika door El Niño

#HulpWereldwijd – Het natuurverschijnsel El Niño veroorzaakt op dit moment wereldwijd extreme weersomstandigheden. In verschillende Afrikaanse landen heerst er droogte. Duizenden oogsten zijn hierdoor mislukt. Miljoenen mensen hebben tekort aan voedsel, water en kampen met ziektes.

Ethiopie-Marijke-Twerda-5-1.jpg
  In Ethiopië is de bevolking getroffen door de ergste droogte in 30 jaar. (Foto: Marijke Twerda, Rode Kruis)

El Niño is een natuurverschijnsel waarbij koel zeewater sterk opwarmt in de gebieden rond de evenaar. De sterke opwarming beïnvloedt de hele atmosfeer. In Afrika leidt dit op dit moment tot extreme droogte en extreme neerslag. Hele oogsten zijn mislukt waardoor in het oosten van Afrika zo’n 22 miljoen mensen voedselproblemen hebben. In het zuiden van Afrika gaat het om bijna 50 miljoen mensen die worden blootgesteld aan de mogelijke gevolgen van El Niño.

Noodhulp-projecten

De extreme droogte zorgt ook voor schaarste aan schoon drinkwater. Hierdoor kunnen ziektes zoals dysenterie, diarree, cholera en tyfus uitbreken. Het Internationale Rode Kruis helpt in verschillende landen waar droogte heerst en heeft daar noodhulp-projecten opgezet. Hulpverleners zullen bijvoorbeeld helpen met het bouwen van waterdammen en ze delen ook tabletten uit om drinkwater te zuiveren, zodat er minder mensen ziek worden. 

p-NAM0255-1.jpg
  Vee sterft als gevolg van tekort aan voedsel en water. (Foto: Rosemary Nalisa, IFRC)

Koeien en geiten sterven

In Ethiopië is er het afgelopen jaar nauwelijks regen gevallen en daar bovenop kwam ook nog El Niño. De mensen zijn slachtoffer van de ergste droogte in 50 jaar. Koeien en geiten sterven en oogsten gaan verloren. Meer dan 80 procent van de bevolking is afhankelijk van landbouw, hierdoor hebben 10,2 miljoen mensen voedselhulp nodig. “Als het ergens te lang droog is zijn de mensen op een gegeven moment niet meer weerbaar, omdat de reserves op zijn”,  zegt Marijke Twerda. Ze werkt voor het Rode Kruis in Ethiopië. “In een aantal noordelijke gebieden gaan er mensen en dieren dood van de honger. Een schrijnende situatie”.

Extra water geleverd

Het Ethiopische Rode Kruis heeft het plan om 170.000 mensen te helpen, met name kinderen onder de 5 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.  Deze mensen krijgen voeding, medicijnen en voorlichting over hygiëne. Daarnaast wordt er extra water geleverd. In gebieden waar veel nomaden leven wordt er hooi gebracht zodat het vee ook te eten heeft.

p-NAM0253.jpg
  Boerin Mariru Mbunguha kookt elke dag voor 10 man. Soms gaat ze met honger naar bed als er niet genoeg eten is. (Foto: Rosemary Nalisa, IFRC)

1 maaltijd per dag

De droogte die nu heerst in Namibië is de ergste sinds 80 jaar. 370.000 mensen hebben tekort aan eten en schoon water. “We eten nu 1 maaltijd per dag. Soms hebben alleen onze kinderen te eten, dan gaan de volwassenen met honger naar bed”, zegt boerin Mariru Mbunguha (61 jaar). Ze heeft een gezin van tien monden te voeden en ook nog vee rondlopen. “De conditie van onze dieren vermindert sterk. Het moet nu echt snel gaan regenen!”

Voorspelling droogte komende 3 maanden

Het Climate Centre van het Rode Kruis voorspelt dat de droogte de komende 3 maanden zal uitbreiden naar buurlanden van de regio’s die nu al last hebben van de droogte. Hieronder kun je zien om welke gebieden het gaat: 

kaartje afrika droogte verwachting-1.jpg
  Klik op de kaart als je hem in een groter formaat wilt bekijken. (Afbeelding: Rode Kruis)

Wat is El Niño?

Langs de evenaar in de oostelijke Grote Oceaan komt elke 2 tot 7 jaar een sterke opwarming van normaal koel zeewater voor. Deze opwarming is van invloed op het weer in grote delen van de wereld, waaronder soms ook Europa. Het zorgt voor droog weer of nat weer. Dit verschijnsel wordt El Niño genoemd. Bron: OCHA.

Jij kunt iets doen!

Het Rode Kruis helpt in Afrikaanse landen waar de droogte heeft toegeslagen. Wil jij ons helpen meer projecten op te zetten in Afrika om de mensen te ondersteunen die lijden door de droogte?

 ​

Of geef op Giro 7244, IBAN-nummer NL19 INGB 0000 0072 44 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag. 

Artikel delen?