Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Filipijnen: kraamafdeling opent deuren in veldhospitaal
28 november 2013 |

Filipijnen: kraamafdeling opent deuren in veldhospitaal

​Terwijl Rode Kruis-medewerkers keihard werkten om een veldhospitaal te bouwen naast het vernielde districtsziekenhuis in Ormoc, deed Flora (25) binnen in de bouwval het echte werk . Onder het schijnsel van een zaklamp en geholpen door arts, beviel Flora midden in de nacht van haar eerste kind. Een paar uur later opende de veldhospitaal zijn deuren, waar Flora en haar dochtertje Fiona in een schone en comfortabele kraamafdeling mochten bijkomen. 

Harde metalen banken

De Filipijnse stad Ormoc ligt bijna volledig in puin nadat het getroffen werd door tyfoon Haiyan. Zwaar beschadigd is ook het districtsziekenhuis. Operatiekamers en ziekenzalen zijn er niet meer. De kraamafdeling bestaat uit harde metalen banken in de gangen van het ziekenhuis.  Kersverse moeders worden hier omringd door talloze andere patiënten en hun families. Dit vertraagt niet alleen hun herstel. Het geeft ze ook niet de rust en privacy die ze nodig hebben met hun pasgeboren kindje.  Het Rode Kruis veldhospitaal heeft een uitgebreide kraamafdeling, waar na Flora vele andere vrouwen incheckten. 12 uur na de opening werd er de eerste baby geboren, Daniël.

Medische zorg Ormoc

De restanten van het ziekenhuis en het veldhospitaal zijn op dit momenten de enige medische faciliteiten voor een stad van 190.000 mensen. Het Rode Kruis veldhospitaal is opgebouwd in 48 uur. En is nu van groot belang voor de medische zorg van de kwetsbare bevolking in Ormoc.

Meer over onze hulp op de Filipijnen

Knipsel.JPG
filipijnen baby.jpg