Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Filipijnen: meer steun blijft nodig voor wederopbouw
6 december 2013 |

Filipijnen: meer steun blijft nodig voor wederopbouw

Meer steun blijft nodig voor de Filipijnen. Vooral om op lange termijn gemeenschappen te herstellen. Dit bericht het Internationale Rode Kruis een maand nadat tyfoon Haiyan over de eilandengroep raasde.

Tsunami

"Vergeleken met de tsunami van 2004, is het dodental door de tyfoon veel lager. Maar het aantal getroffenen ligt bijna vijf keer zo hoog””, aldus Bernd Schell, landenvertegenwoordiger van de Internationale Rode Kruis Federatie in Manilla. “De volgende drie tot vier jaar gaan we gemeenschappen opnieuw opbouwen. Mensen helpen hun leven weer op te pakken. Hier is veel geld voor nodig.”

Meer dan 5 miljoen mensen hebben hun bron van inkomsten deels of volledig verloren door de tyfoon. Bijna 2,4 miljoenen zijn afhankelijk van voedselhulp. Het Rode Kruis heeft voedsel gedistribueerd aan bijna 450.000 getroffenen in de getroffen gebieden Cebu, Panay, Leyte en Samar. Meer dan 500.000 mensen ontvingen schoon drinkwater.

Sterke, veilige huizen

Ontzettend veel mensen hebben geld gegeven voor de slachtoffers van tyfoon Haiyan. Dankzij deze enorme vrijgevigheid konden we direct na de tyfoon zorgen voor voedsel, water en medische zorg. Terwijl de hulp zich nog steeds blijft concentreren op deze eerste basisbehoeften, starten we met wederopbouw projecten. We richten ons hierbij op de bouw van sterke, veilige huizen, de herbouw van gezondheidsfaciliteiten, bieden gezondheidszorg en geven de lokale economie een steun in de rug met contant geld. 

“Meer dan 4 miljoen mensen zijn ontheemd”, zeg Gwendoly Pang, directeur van het Filipijnse Rode Kruis. “Deze mensen moeten weten dat ze straks een veilig huis hebben om naar terug te keren. Een bron van inkomsten om hun leven weer te bouwen. En dat ze niet vergeten worden.”

filipijnen.jpg
Knipsel.JPG