Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Gebrek aan medicijnen grote zorg in Syrië
20 december 2013 |

Gebrek aan medicijnen grote zorg in Syrië

Sinds het begin van de crisis is de aanschaf van medicijnen een grote zorg van Syriërs.  Het conflict heeft de lokale markt sterk beinvloed. De meeste farmaceutische bedrijven zijn vernietigd of gesloten, met als gevolg dat medicijnen onbetaalbaar zijn geworden.

Medische noodhulp

Met hulp van de internationale zusterverenigingen voorziet de Syrische Rode Halve Maan zo veel mogelijk mensen van de hoognodige medicijnen. Zo heeft de  organisatie kleine apotheken opgezet bij veel opvangkampen en lokale afdelingen van de Rode Halve Maan.  Vanuit de internationale zusterverenigingen, waaronder het Nederlandse Rode Kruis, ontvangen onze Syrische collega’s medicijnen. In totaal zo’n 600 verschillende categorieën. Maar de hoeveelheid komt nog niet in de buurt van de behoeften.

Wel insuline, geen spuiten

“We kregen altijd 100 tot 150 patiënten per dag. Nu ligt dat aantal tot 400 per dag”, vertelt apotheker Dr. Rami Hassan. Het is niet zozeer de hoeveelheid patiënten die hem zorgen baart, maar het gebrek aan voorraden. “Er is behoefte aan medicijnen voor chronische ziekten, maar ook ‘gewone’ aspirine. Sommige medicijnen zijn erg kostbaar. Zoals specifieke bloedverdunners. Mensen reageren ook verschillend op verschillende medicijnen. Sommige diabetici reageren bijvoorbeeld goed op insuline, terwijl anderen een alternatief nodig hebben. En wat moet ik doen met een patiënt die medicijnen nodig heeft die er niet zijn? Dit komt te vaak voor. Medicijnen voor astma zijn bijvoorbeeld erg duur en schaars. Niet iedereen die ze nodig heeft, krijgt ze. ”

Syrië winter banner.jpg