Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Geef kinderen meer kans bij natuurrampen
6 november 2014 |

Geef kinderen meer kans bij natuurrampen

Door klimaatverandering komen wereldwijd natuurrampen voor. Steeds meer kinderen groeien op in gebieden waar regelmatig natuurrampen voorkomen. Alleen al in Haïti, Indonesië en op de Filipijnen gaat het om miljoenen kinderen.

Een zwemdiploma is voor deze kinderen niet genoeg. Zij hebben een 'overlevingsdiploma' nodig. Het Rode Kruis Prinses Margriet Fonds vraagt daarom steun voor het Safe Schools-project. Safe Schools maakt kinderen weerbaar bij natuurrampen. Werken via scholen heeft veel voordelen. De school is dé plek om kinderen en hun families te bereiken met lessen over voorbereiding op rampen. De bouwkundige aanpassing van schoolgebouwen maakt de school tot een veilige vluchthaven tijdens en na de natuurramp.

Safe-schools-indonesie.jpg 

Filipijnen
 Op de Filipijnen heerst een tropisch klimaat met hoge temperaturen, hoge luchtvochtigheid en veel neerslag. Dertig procent van de neerslag valt uit tropische stormen en tyfoons, waarvan er jaarlijks gemiddeld zeven over Filipijns grondgebied trekken. Het land heeft te maken met vele overstromingen, windschade en soms ook vloedgolven.  De eilandengroep ligt bovendien op diverse breuklijnen waardoor aardbevingen, aardverschuivingen en vulkaanuitbarstingen reële bedreigingen zijn. De tyfoon Haiyan (november 2013) is één van de zwaarste stormen ooit gemeten.

De Filipijnen staan in de top drie van de lijst met 173 landen waar het risico op een natuurramp het grootst is. Het Rode Kruis is actief in de provincies Agusan del Sur, Surigao del Norte en National Capital Region. Deze provincies zijn aangewezen als de regio's met het grootste risico op overstromingen en andere natuurrampen. De activiteiten van het Rode Kruis richten zich op de voorbereiding van inwoners op een ramp en de bescherming tegen de gevolgen van rampen.

  • We geven lessen over voorbereiding op rampen, klimaatadaptatie en ecosysteembeheer op scholen door middel van het Riskland spel
  • We bieden eerstehulpopleidingen en eerstehulpcompetities op scholen
  • We voeren jaarlijkse verschillende rampenoefeningen uit in het gebied

Haïti

Haïti is extreem kwetsbaar voor natuurrampen. De aardbeving in januari 2010 kostte aan ruim 220.000 mensen het leven. Het Rode Kruis werkt aan de verbetering van de veiligheid van boerenfamilies in het zuidoosten van Haïti. Dit zijn de activiteiten:

  • Schoolgebouwen krijgen een bouwkundige aanpassing zodat de school aardbeving- en stormbestendig is en gebruikt kan worden als evacuatiecentrum. De aanleg van kookfaciliteiten, watervoorziening en behoorlijk sanitair maakt de school geschikt voor de opvang van een grotere groep mensen voor langere tijd.
  • Om ervoor te zorgen dat iedereen weet wat er moet gebeuren bij een evacuatie zijn er regelmatig simulatie-oefeningen en is er een competitie rond het interactieve spel Riskland.

Indonesië

Indonesië ligt in een gebied waar de aardplaten over elkaar schuiven. Dit zorgt in de kustgebieden regelmatig voor aardbevingen en tsunami's (vloedgolven van zee). De regentijdvalt samen met de orkaantijd. Daardoor kampen inwoners ook met hoge waterstanden, overstromingen en aardverschuivingen. Veel dorpen en steden aan de kust liggen op kwetsbare locaties en zijn slecht beschermd. Daardoor maken dit soort natuurrampen veel slachtoffers en veel schade.

Het Rode Kruis is een project gestart op het eiland Flores. Daarmee vergroten we de kennis en het bewustzijn over klimaatverandering, goed milieubeheer en bescherming van bos- en kustgebieden. Het programma richt zich op arme gemeenschappen die vaak het minst voorbereid zijn op natuurrampen.

Op scholen doen we het volgende:

  • We geven les in voorbereiding op rampen.
  • We geven les in eerste hulp bij rampen.
  • We organiseren evacuatie-oefeningen.
  • We laten kinderen helpen bij het planten van mangroves in kustgebieden en andere bomen op hellingen die in de toekomst grondverschuivingen zullen tegengaan.

Steun het Rode Kruis Prinses Margriet Fonds