Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Gérard (13) herenigd met ouders dankzij Rode Kruis
25 mei 2016 |

Gérard (13) herenigd met ouders dankzij Rode Kruis

​#Tracing ​- Gérard zat bijna een jaar in spanning. Zou hij zijn ouders ooit nog terug zien? Tijdens een chaotische vlucht uit zijn geboorteland Burundi raakte hij zijn ouders kwijt. Medewerkers van het Rode Kruis zetten​ zich in om ze te vinden.

gerard.jpg 

Gérard en zijn vader laten elkaar voorlopig niet meer los. (Foto: ICRC, E. Nyandwi​)

Na een jaar van angst en onzekerheid was het vorige week eindelijk zover. Vader en zoon Gérard s​loten elkaar weer in de armen. Sindsdien hebben ze elkaar nauwelijks meer losgelaten. 

Chaotische vlucht voor oorlog of natuurramp

Jaarlijks helpt het Internationale Rode Kruis wereldwijd meer dan duizend kinderen als Gérard. Kinderen die tijdens een chaotische vlucht voor een oorlog of natuurramp hun familie zijn kwijt geraakt. Samen met zwangere vrouwen en alleenstaande minderjarigen vormen deze kinderen een kwetsbare groep. Ze lopen een groot risico om in handen van mensenhandelaren te vallen of blootgesteld te worden aan (seksueel) geweld. 

Geruststellend telefoontje

Rode Kruis- en Rode Halve Maan-verenigingen helpen deze mensen. Met ons uitgebreide internationale netwerk kunnen we wereldwijd zoeken. Ook in oorlogs-of rampgebieden waar wij vanwege onze neutrale positie soms de enige partij zijn die toegang heeft. Of waar door oorlog of rampen de reguliere communicatiekanalen zijn uitgevallen. Soms kunnen we voor een fysieke hereniging zorgen, zoals in het geval van Gérard. Veel vaker plegen we telefoontjes met bezorgde ouders of andere zoekgeraakte familieleden. In 2014 hebben we met zo’n telefoontje 470.000 mensen gerust kunnen stellen.

Trace the Face 

Om zoveel mogelijk mensen te helpen, beheert het Europese Rode Kruis sinds vorig jaar ook een website met namen en foto’s van migranten in Europa die op zoek zijn naar familie met wie zij het contact verloren hebben in of op weg naar Europa. Op tracetheface.org​ kunnen kinderen op zoek naar hun ouders en contact opnemen als ze iemand herkennen. 

Sinds de start vorig jaar hebben 16 families  hun dierbaren via de site  teruggevonden. Een mooi resultaat, maar we zijn er nog lang niet. Jaarlijks vragen wereldwijd nog steeds honderdduizenden bezorgde mensen ons om hulp bij het terugvinden van hun kind, vader of tante. 
Wij willen er alles aan doen om iedereen te help​en. Steun je ons?​


Bekijk hier een reportage met Rode Kruis-ambassadeur Humberto Tan waarin hij in Congo twee broers vertelt dat hun moeder gevonden is:
 


Bekijk hier een film van de VRT waarin een Vlaamse jongen na acht jaar voor het eerst kan Skypen met zijn moeder in Afghanistan:
 


Bekijk hier een korte animatiefilm waarin het Internationale Rode Kruis uitlegt hoe het opsporen van families werkt:
 


Artikel delen?