Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Gerard Jonkman blogt vanuit Libanon – deel 1
20 januari 2015 |

Gerard Jonkman blogt vanuit Libanon – deel 1

Gerard Jonkman, hulpverlener van het Nederlandse Rode Kruis, bezoekt Ketermaya, een vluchtelingenkamp in Libanon, waar de Syrische vluchtelingen in provisorische tenten de strenge winter proberen door te komen.

"Ik ben vandaag in Ketermaya, een klein vluchtelingenkamp in Libanon. Geen kamp zoals je je voorstelt bij het woord 'vluchtelingenkamp', maar een Informal Tented Settlement, kortweg ITS, en dat zegt meteen alles. Het gaat om een groep vluchtelingen die toevlucht hebben gezocht bij elkaar en met verzamelde materialen en tentzeilen provisorische onderkomens hebben gebouwd. Heel Libanon telt 1.400 van dergelijke kampjes; een kampje bestaat gemiddeld uit zo'n 50 tenten. 

Kinderen zonder ouders

De situatie in Ketermaya is niet best. Dit kamp telt om precies te zijn 53 onderkomens, waar mensen van heinde en ver onderdak hebben gevonden: relatief veel vrouwen en zeker 150 kinderen. Soms kinderen die hun ouders verloren zijn en bij hun grootmoeder inwonen. En een minderheid aan mannen, omdat veel mannen in het Syrische conflict omgekomen of verdwenen zijn, of omdat de mannen elders in Libanon aan het werk zijn.

Onderkoeling en bevriezingen

De weeromstandigheden maken de situatie voor de vluchtelingen in deze regio op dit moment aller erbarmelijkst. Om een voorbeeld te geven: ambulances reden recent in een dag tijd 1.027 keer uit voor missies die te maken hadden met de weersomstandigheden, denk aan onderkoeling en bevriezingen. De Disaster Management Unit die zich bezighoudt met het voorbereiden van dit soort kampen op de winter hielp al 1.121 mensen met noodhulpgoederen. Er zijn door het Rode Kruis al 796 watergallons, 510 afdekzeilen, 723 dekens, 23 kachels en 21 huishoudsets uitgedeeld. We hebben 125 families geholpen bij de reparatie van hun tent. Want dat is hier het grootste probleem:  de tenten zijn niet bestand tegen de storm, de sneeuwval, en de terreinen overstromen bij het minste geringste.

Droge voeten met zandzakken

Het goede nieuws in dit kamp is dat we daar enige weken geleden zandzakken, grint en gravel hebben gestort en dat dit duidelijk effect heeft gehad op dit kamp. Waar het water na een zware regenbui in een stroom van 40 centimeter diep z'n weg door het kamp vond en alle spullen in de tenten kletsnat maakte, was het er nu, na een veel zwaardere bui, duidelijk een stuk droger. De meeste tenten hadden amper last van water dat via de grond de tenten in kwam. Wel had de storm bij een aantal tenten de nodige schade aangericht waardoor de nattigheid nu via het dak binnendrong. Maar ook daar was het Libanese Rode Kruis op voorbereid. De mensen hadden al nieuwe dekzeilen geleverd gekregen en de schade werd hersteld.

Winterklaar maken

Toch zullen we het winterklaar maken van dit soort kampen nog behoorlijk moeten opschroeven. De omstandigheden zijn beduidend slechter dan in voorgaande winters. En de winter zal naar verwachting nog wel even aanhouden. Het is dit jaar een combinatie van zware regenval (aan de kust), zware sneeuwval (Bekavallei en Noord-Libanon), storm en erg lage temperaturen (heel Libanon). De vluchtelingen in kampen als Ketermaya hebben nu vooral behoefte aan kachels en brandstof voor de kachels. Morgen wil ik naar de Bekavallei, waar de situatie nog veel erbarmelijker is. Of die tocht echt doorgaat, zal van de weersomstandigheden afhangen."

Volg Gerard op zijn reis door Libanon. Hij bezoekt kleine vluchtelingenkampen in Ketermaya en de Bekavallei, waar hij de noden van de Syrische vluchtelingen inventariseert. Lees ook deel 2. Deel 3 en deel 4 volgen komende dagen.

Geef op giro 6868

Het Rode Kruis heeft girorekening 6868 opengesteld, om Syrische vluchtelingen in Libanon de winter door te helpen. De regio wordt momenteel geteisterd door extreem winterweer en overstromingen. Een ramp voor de ruim 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen die veelal in geïmproviseerde tentenkampen leven. Geef op girorekening 6868 en steun de Syrische vluchtelingen in Libanon. Het IBAN nummer van giro 6868 is NL83INGB0000006868 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.

Online doneren

Of doneer via de online doneermodule, via de rode buttons.

Naar doneermodule 

Naar doneermodule