Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Gerard Jonkman blogt vanuit Libanon – deel 2​
21 januari 2015 |

Gerard Jonkman blogt vanuit Libanon – deel 2​

Gerard Jonkman, hulpverlener van het Nederlandse Rode Kruis, bezoekt vandaag de Bekavallei, een streek in het noordoosten van Libanon, waar extreem winterweer de Syrische vluchtelingen heeft overvallen.

"De situatie in de Bekavallei in Libanon is zo mogelijk nog beroerder dan die in het kamp in Ketermaya waar ik gister was. De temperaturen dalen er op dit moment 's nachts tot circa 10 graden onder nul. Ik heb vandaag opnieuw een provisorisch kamp bezocht. Tot laat in de ochtend was de bergpas naar de Bekavallei afgesloten. De hoofdweg was begaanbaar, maar alleen voor 4X4's met sneeuwkettingen. En we moesten ook al snel terug vanwege het gevaar van ijsvorming op de weg en mogelijk nieuwe sneeuwstormen. Op het moment dat ik dit schrijf zijn alle wegen naar de Bekavallei alweer afgesloten. Ons bezoek was dus maar kort en we hebben maar één kamp bezocht.

Belabberde omstandigheden 

Het was de eerste keer dat ik dit kamp in de Bekavallei bezocht. Het Libanese Rode Kruis is hier (nog) niet actief. En hoewel ik het dus niet helemaal kan beoordelen, vond ik de situatie er buitengewoon slecht en ondanks enkele latrines bovendien zeer onhygiënisch. Verschillende tenten zijn als gevolg van de storm en de sneeuw ingestort. Zelfs een steviger type tent hield het niet. Van binnen zijn de tenten zelfs voor een kampement als dit verschrikkelijk armoedig. De mensen hier hebben beduidend minder dan in de vele andere kampen die ik in deze regio bezocht. Het gebrek aan brandstof voor kacheltjes is schrijnend en de afwatering in het kamp belabberd. Overal loopt het water door de tenten. Blijkbaar is de hulporganisatie  die aan dit kamp is toegewezen niet erg actief.

Met blote voetjes in sandalen

De meeste bewoners komen van het Syrische platteland rond Raqqa en Aleppo. De kinderen dragen laarzen en redelijke kleding. Maar een enkeling loopt op sandalen zonder sokken. En we zien tenminste één baby met bronchitis. Er is wel een schooltje en een tent van Unicef met een activiteitenprogramma in het kader van child protection. Dat was in het kamp in Ketermaya dan weer niet. De kinderen hier kunnen dus rekenen op iets van psychosociale verzorging en screening op trauma's, maar ook op spelletjes en schoolse activiteiten.

Oorlog in de kinderhoofdjes

Dat geeft soms confronterende beelden op je netvlies. Vraag je Nederlandse schoolkinderen bijvoorbeeld iets over de lente te tekenen, dan krijg je groen gras met lammetjes en vogeltjes in bomen te zien. Hier zullen veel kinderen een tank of iets anders uit de oorlog tekenen. Dat geeft direct weer wat er in zo'n koppie omgaat. Ik ontmoette een vader van een jochie van drie dat geen woord sprak. Ik vroeg de vader waarom niet. Er volgde een schokkend verhaal over de executie van de oom van het jongetje, waarvan vader en zoon beiden gedwongen getuige waren.  Sindsdien heeft het jongetje geen woord meer gesproken."

Volg Gerard op zijn reis door Libanon. Hij bezoekt kleine vluchtelingenkampen in Ketermaya en de Bekavallei, waar hij de noden van de Syrische vluchtelingen inventariseert. Deel 3 en 4 volgen komende dagen. Volg Gerard vanaf zijn eerste blog.

Giro 6868

Het Rode Kruis heeft girorekening 6868 opengesteld, om Syrische vluchtelingen in Libanon de winter door te helpen. De regio wordt momenteel geteisterd door extreem winterweer en overstromingen. Een ramp voor de ruim 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen die veelal in geïmproviseerde tentenkampen leven. Geef op girorekening 6868 en steun de Syrische vluchtelingen in Libanon. Het IBAN nummer van giro 6868 is NL83INGB0000006868 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.

Online doneren

Of doneer via de online doneermodule, via de rode button.

Naar doneermodule 

Naar doneermodule