Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Gerard Jonkman blogt vanuit Libanon – deel 3
22 januari 2015 |

Gerard Jonkman blogt vanuit Libanon – deel 3

Gerard Jonkman, hulpverlener van het Nederlandse Rode Kruis, bezoekt verschillende vluchtelingenkampen in Libanon, waar Syrische vluchtelingen grote behoefte hebben aan  noodhulpgoederen, maar ook onderwijs, medicijnen en geborgenheid.

"Zoals in alle kampen horen we ook in de Bekavallei dat er grote behoefte is  aan voedsel, brandstof (voor de kacheltjes), onderdak, terreinverbetering en gezondheidszorg. Maar de hoogste noden verschillen per kamp of zelfs per familie. Er spelen verschillende factoren mee in wat mensen het belangrijkst vinden. Sommige mensen hebben voor hun vlucht in betrekkelijk eenvoudige huisjes gewoond. Kou en regen vormen voor hen vaak niet zo'n probleem. Eten wel, omdat ze dat altijd zelf hebben verbouwd en zich nu compleet afhankelijk voelen van de voedselverstrekking. Nog een voorbeeld: mensen uit de stad kenden vaak centrale verwarming. Voor hen blijkt goede huisvesting weer veel belangrijker. Ik sprak vandaag een vrouw die onderwijs voor haar kinderen het belangrijkste vond. 'De toekomst van mijn kinderen is gekoppeld aan onderwijs', zei ze.

Tekort aan medicijnen

Hoewel de noden binnen een kamp soms sterk verschillen, richten we onze hulp op de grootste gemene deler. Steeds vaker hoor ik de behoefte aan medicijnen voor chronische ziekten als diabetes, hart - en vaatziekten, nierziekten en epilepsie. Niet zo gek want mensen met dit soort aandoeningen redden het niet of nauwelijks zonder hun medicijnen, en hoe langer de crisis duurt, hoe sterker de dagelijkse dosis in het geding komt en hoe groter ook de effecten van het feit dat ze niet in staat zijn hun medicijnen te nemen. Om nog maar te zwijgen over het feit dat het niet innemen van medicijnen leidt tot ziekenhuisopname en hoge doktersrekeningen. De ouderen in het kamp gaven heel duidelijk aan wanhopig te zijn.

Kinderen zoeken geborgenheid

De kinderen (zoals in vrijwel alle kampen) tonen juist veel veerkracht. Ze genieten volop van ons onverwachte bezoek. Toch zie ik ook die enorme behoefte van kinderen in vluchtelingenkampen aan geborgenheid. Ook de Syrische kinderen hier in Libanon. Ik denk terug aan het meisje van vijf in het kamp in Ketermaya dat bij haar grootmoeder woont. Telkens als ze mij ziet, roept ze 'Rode Kruis – Rode Kruis'. Dan omhelst ze me en wil ze mijn hand niet meer loslaten. Je kunt je haast niet voorstellen dat je eigen kind in zo'n situatie moet leven. Mijn zoon van elf is al eens mee geweest naar een Palestijns vluchtelingenkamp en wil nog eens een Syrisch kamp als dit bezoeken. Maar daarna kan hij weer naar huis, waar hij goed te eten krijgt, waar het veilig is en 's winters warm.

Aan de slag met noodhulp

De hulp die in een kamp op gang komt, is afhankelijk van de hulporganisatie die ter plekke de rol krijgt toebedeeld. Dat leidt soms tot rare toestanden. Ketermaya bijvoorbeeld was niet aan het Rode Kruis, maar aan een andere ngo (non-gouvernementele (hulp-)organisatie) toegewezen. Dat hoorden we toen we er aan de slag wilden. Toen echter de nood in het kamp op z'n hoogst was, bleek dat deze hulporganisatie niet genoeg geld had. Na een zware regenbui hebben wij ingegrepen en zandzakken geplaatst om het terrein te verbeteren en de waterstroom langs het terrein om te buigen. Dat bracht direct enorme verlichting in het kamp."

Volg Gerard op zijn reis door Libanon. Hij bezoekt kleine vluchtelingenkampen in Ketermaya en de Bekavallei, waar hij de noden van de Syrische vluchtelingen inventariseert. Deel 4 volgt komende dagen. Volg Gerard vanaf zijn eerste blog.

Giro 6868

Het Rode Kruis heeft girorekening 6868 opengesteld, om Syrische vluchtelingen in Libanon de winter door te helpen. De regio wordt momenteel geteisterd door extreem winterweer en overstromingen. Een ramp voor de ruim 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen die veelal in geïmproviseerde tentenkampen leven. Geef op girorekening 6868 en steun Syrische vluchtelingen in Libanon. Het IBAN nummer van giro 6868 is NL83INGB0000006868 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.

Online doneren

Of doneer via de online doneermodule, via de rode button.

 

Doneer