Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Gerard Jonkman blogt vanuit Libanon deel 5
18 februari 2015 |

Gerard Jonkman blogt vanuit Libanon deel 5

Gerard Jonkman, hulpverlener van het Nederlandse Rode Kruis, bezoekt Ketermaya, een vluchtelingenkamp in Libanon, waar de Syrische vluchtelingen in provisorische tenten de strenge winter proberen door te komen. Inmiddels zijn er verbeteringen aangebracht waardoor het kamp steeds veiliger wordt. Ook hebben kinderen de mogelijkheid om naar school te gaan.

Ketermaya kampfoto.JPG 
We zijn druk bezig met het repareren van tenten en de grondeigenaar heeft het kamp veiliger gemaakt.

''In het kamp in Ketermaya gaat het steeds beter. Dankzij onze hulp is er duidelijk veel minder overlast door regenwater. De leefsituatie verbetert en wordt veiliger door de vernieuwingen die we hebben aangebracht samen met de grondeigenaar van het terrein. Het weer blijft helaas onophoudelijk slecht. Hagelbuien en heftige wind hebben grote schade aangericht. Dit is trouwens niet alleen in Ketermaya het geval maar ook in andere delen van Libanon. Zo is een deel van de boulevard in Beiroet  stukgegaan en zijn er vele bomen omgewaaid. Toch is er minder schade aangericht dan tijdens de vorige storm.

Reparaties en lantaarnpalen

Samen met mijn collega Fettsje Boorsma bezocht ik het kamp in Ketermaya. We zagen dat de situatie er redelijk goed is dankzij onze hulp en dankzij de hulp van de grondeigenaar. Er liggen nu bijvoorbeeld tarpaulines klaar, sterke zeilen van waterdicht materiaal, om over de beschadigde tenten te leggen. Ook is het Libanese Rode Kruis druk bezig met het repareren van tentdaken. De grondeigenaar heeft een generator geplaatst, zodat er elektriciteit is. Eindelijk ontstond er hierdoor de mogelijkheid om lantaarnpalen neer te zetten. Op verschillende plaatsen is het kamp nu 's nachts verlicht en daardoor veiliger. De generator heeft natuurlijk brandstof nodig om aan de praat te blijven. Maar om zoveel mogelijk geld te besparen staat de generator een groot deel van de dag uit. 's Avonds als het donker wordt gaat de generator voor een paar uur aan.

Kinderen kamp Katermaya.jpg De kinderen waren blij met onze komst. We hadden schoolspulletjes voor hen meegenomen, want ze zijn namelijk begonnen met leren.

Kleurplaten en potloden

Een van de tenten dient als schooltje. Aan leraressen is er helaas een gebrek. De vrouw van de landeigenaar gaf les, maar ze is uit de running geraakt vanwege zwangerschap. Twee tienermeisjes tussen de twaalf en veertien jaar hebben haar taken overgenomen. Nejmeh is de lerares en het andere meisje is de assistente. De meisjes waren blij dat Fettsje en ik langskwamen. We hadden namelijk wat spelletjes,  potloden en kleurplaten voor het schooltje meegenomen. Ze waardeerden dat enorm."

Ketermaya.jpg
 Zoals je ziet is er elektriciteit in Ketermaya. In het volgende blog beschrijf ik de situatie in de Beka-vallei die nog erg schrijnend is.

Volg Gerard op zijn reis door Libanon. Hij bezoekt kleine vluchtelingenkampen in Ketermaya en de Bekavallei, waar hij de noden van de Syrische vluchtelingen inventariseert.

Giro 6868

Het Rode Kruis heeft girorekening 6868 opengesteld, om Syrische vluchtelingen in Libanon de winter door te helpen. De regio wordt momenteel geteisterd door extreem winterweer en overstromingen. Een ramp voor de ruim 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen die veelal in geïmproviseerde tentenkampen leven. Geef op girorekening 6868 en steun de Syrische vluchtelingen in Libanon. Het IBAN nummer van giro 6868 is NL83INGB0000006868 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.

Online doneren

Of doneer via de online doneermodule, via de rode button.