Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Gerard Jonkman blogt vanuit Libanon deel 6
20 februari 2015 |

Gerard Jonkman blogt vanuit Libanon deel 6

Gerard Jonkman, hulpverlener van het Nederlandse Rode Kruis, bezoekt vandaag de Bekavallei, een streek in het noordoosten van Libanon, waar extreem winterweer de Syrische vluchtelingen heeft overvallen. Om zich heen hoort hij hartverscheurende verhalen over kinderen.

Kinderen Bekavallei.jpg 

Tenten zijn onveilig in de sneeuw. Zo is er in Minyeh bijvoorbeeld kortsluiting ontstaan. Het gevolg was verschrikkelijk.

“Een hevige winterstorm heeft de tentenkampen in de Bekavallei zwaar getroffen.  Zowel binnen als buiten de geïmproviseerde tenten is het koud en nat, want veel tenten waaiden kapot door de storm.  De combinatie van sneeuw, regen en windstoten maakt het overleven erg zwaar voor de Syrische vluchtelingen. De voorzieningen zijn ook bepaald niet optimaal. Er is in tegensteling tot Ketermaya onvoldoende brandstof om warm te blijven en er is een tekort aan beschermende kleding. Veel kinderen lopen hier nog steeds op blote voeten in sandalen. Hun sokken worden nat door de sneeuw, dus het heeft ook geen zin om ze aan te trekken.

Groot gebrek aan voorzieningen

Er is nog steeds veel hulp nodig, bijvoorbeeld om tenten te repareren en om families van brandstof te voorzien. Maar er is eigenlijk ook nog een groot gebrek aan andere voorzieningen zoals voedsel, medicijnen en onderwijs. Het valt voor een land als Libanon ook niet mee om meer dan 1 ½ miljoen Syrische vluchtelingen op te vangen. En dat in een landje dat qua oppervlakte een kwart van Nederland is en zelf maar 4 miljoen inwoners telt.

Kinderen verbrand in tent

In de Bekavallei ligt er vooral een groot pak sneeuw. Andere delen van Libanon hebben te maken met overstromingen. Er zijn voornamelijk veel wegen verdwenen door het water. In Minyeh was er donderdag een afschuwelijk probleem. Drie kinderen, Rawaa, Talal en Sabah Sleiman, zaten in hun tent om te schuilen voor de storm. Plotseling ontstond er kortsluiting waardoor het tentdoek in de fik vloog. De kinderen konden niet ontsnappen en verbrandden levend in de vlammen. Hun lichamen werden later naar het ziekenhuis gebracht.  

Kamp Bekavallei sneeuw.jpg

 De sneeuwstorm heeft levens verwoest. Mijn vriend Samer kwam twee verlaten kinderen tegen.

Huilende kinderen

Begin dit jaar hoorde ik van mijn vriend Samer een hartverscheurend verhaal over twee kinderen. In Zuid-Libanon, waar het ook koud is, heeft Samer met zijn vriend twee kinderen van drie en vijf gered. Ze zaten bibberend te huilen aan de kant van de weg. Aan Samer en zijn vriend vertelden ze dat ze hun ouders kwijt waren. De twee mannen namen de arme kinderen mee om te kijken waar ze woonden. Na lang zoeken  vonden ze een oud en kapot huis. Daar woonden ze onder zeer slechte omstandigheden.

Overleden in sneeuwstorm

Vele uren later wisten ze met de hulp van de politie en de burgemeester  te achterhalen dat de kinderen Palestijnse vluchtelingen uit Syrië waren. Hun vader overleed tijdens  een sneeuwstorm en hun moeder lag in het ziekenhuis. De kinderen stonden er helemaal alleen voor. Niemand kon voor hen zorgen. Uiteindelijk kregen ze steun van de Minister van Gezondheid. Hierdoor zijn de kinderen inmiddels verenigd met hun moeder. Samer schreef me: “Deze kinderen zijn gelukkig gered, maar het is slechts een voorbeeld. Er zijn nog veel meer kinderen die ernstig lijden en aan hun lot zijn overgelaten”.”

Kinderen kamp bekavallei.jpg
  Deze twee jongetjes kijken vrolijk om de moed erin te houden. Maar het is moeilijk overleven in de vluchtelingenkampen.

Volg Gerard op zijn reis door Libanon. Hij bezoekt kleine vluchtelingenkampen in Ketermaya, Noord Libanon en de Bekavallei, waar hij de noden van de Syrische vluchtelingen inventariseert.

Giro 6868

Het Rode Kruis heeft girorekening 6868 opengesteld, om Syrische vluchtelingen in Libanon de winter door te helpen. De regio wordt momenteel geteisterd door extreem winterweer en overstromingen. Een ramp voor de ruim 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen die veelal in geïmproviseerde tentenkampen leven. Geef op girorekening 6868 en steun de Syrische vluchtelingen in Libanon. Het IBAN nummer van giro 6868 is NL83INGB0000006868 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.

Online doneren

Of doneer via de online doneermodule, via de rode button.