Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Geslaagde Rode Kruis Bloesemtocht telt tienduizenden deelnemers
16 april 2016 |

Geslaagde Rode Kruis Bloesemtocht telt tienduizenden deelnemers

#Evenementenhulp – Maar liefst 28.040 wandelaars hebben meegedaan met de 24e editie van de Rode Kruis Bloesemtocht op 16 april 2016. Sommigen liepen hem voor de 10e keer. Rode Kruis-vrijwilligers stonden paraat bij de EHBO-posten om deelnemers met blaren of andere ongemakken op te vangen.

IMG_9155editedweb.jpg
   Om 9 uur 's ochtends beginnen de wandelaars met de tocht langs de bloeiende fruitbomen. (Foto: Rode Kruis)

“Ik doe nu voor de 10e keer mee met de Rode Kruis Bloesemtocht”, zegt Joop uit Deventer. Sinds hij met pensioen is wandelt hij zoveel mogelijk door Nederland, maar de Rode Kruis Bloesemtocht steekt daar wel bovenuit. Hij geniet met volle teugen van de bloeiende Betuwe, de opzwepende muziek en de andere vrolijke wandelaars. “Het geeft mij een goed gevoel de meest kwetsbaren in Nederland en het Rode Kruis op deze manier te steunen. Ik ben gek op wandelen, en ik help tegelijkertijd mijn medemens. Mooier kan haast niet!”

IMG_9162editedwebsite.jpg
  Als getrainde wandelaar haalt Joop alle anderen met gemak in. (Foto: Rode Kruis)

Sociaal kwetsbare mensen

Joop is niet de enige die de wandeltocht voor de 10e keer loopt. De vriendinnen Trudy en Marja hebben hem net zo vaak gedaan. “Als je in de Betuwe woont hoor je mee te doen met de Bloesemtocht”, zegt Marja. Trudy knikt. “We wonen in Beesd, dat is hier vlakbij. Bovendien weet ik heel goed voor wie ik meedoe”, zegt ze. “Ik werk zelf met sociaal kwetsbare mensen; verstandelijk beperkten. Die mensen kunnen zichzelf niet goed redden en hebben hulp nodig. Dat is ook een van de redenen waarom ik deelneem.”
 
IMG_9177editedwebsite.jpg
  Trudy (links) en Marja (rechts) lopen de Bloesemtocht elk jaar met plezier. Ze zijn nog nooit op een EHBO-post terecht gekomen. (Foto: Rode Kruis)

Behandeling door een Rode Kruis-collega

Na een paar kilometer is EHBO-post de Kievit in zicht. De Rode Kruis-vrijwilligers staan klaar om blaren te prikken en andere ongemakken van de wandelaars op te vangen. Bastiaan ligt daar op een bedje. Hij heeft een blaar op zijn kleine teen. “Ik kreeg pijn, dus ik dacht: nou moet ik naar de EHBO-post toe”, zegt hij. Bastiaan is een goede bekende van het Rode Kruis, hij is zelf vrijwilliger in Utrecht.   

IMG_9182editedwebsite.jpg
  Rode Kruis-vrijwilligers wachten de wandelaars op bij EHBO-post Kievit. (Foto: Rode Kruis)

“Ik vind het maf om behandeld te worden door een collega. Normaal sta ik zelf blaren te prikken bij de Nijmeegse Vierdaagse”, zegt Bastiaan terwijl hij in de gaten houdt of zijn blaar wel goed geprikt wordt. “Deze meneer is erg kundig hoor. De behandeling doet geen pijn, dus dan voert hij hem op de juiste manier uit.”

IMG_9187editedwebsite.jpg
  Deze Rode Kruis-vrijwilliger concentreert zich op de blaar van Bastiaan. (Foto: Rode Kruis)

Moeder met dochter op EHBO-post

Luna ligt naast Bastiaan op een bedje. Ze heeft een grote blaar op haar hiel. Moeder Ilse kijkt toe hoe de Rode Kruis-vrijwilligers haar dochter verzorgen. “Ze doen pleisters op beide hielen. Dat is fijn, want dan krijgt ze straks geen blaren meer als we verder lopen”, zegt ze terwijl ze af en toe kijkt of het nog wel goed met haar dochter gaat. Luna geeft geen kik en is flink. “Ik vind de vrijwilligers professioneel te werk gaan. Het ziet er goed uit wat ze doen en ik ben blij dat ze ervoor zorgen dat wij zo weer verder kunnen wandelen”, zegt Ilse.

IMG_9195editedwebsite.jpg
  Moeder en dochter zijn tevreden met de behandeling van Luna's blaar. (Foto: Rode Kruis) 

EHBO-post in de Veilinghal

De laatste EHBO-post is in de Veilinghal, waar de Bloesemtocht begint en eindigt. Rond het middaguur zijn hier zo’n 10 mensen behandeld. “In de loop van de middag zal het drukker worden, dan zijn steeds meer mensen klaar met de wandeling”, zegt hoofd van de EHBO-post Brenda. “Er kwam hier net iemand met een bloedend oog. Er was waarschijnlijk een adertje gesprongen. We hebben haar doorgestuurd naar een arts. Maar de meeste mensen die hier komen hebben blaren en die kunnen we wel behandelen”, vertelt ze.

IMG_9211editedweb.jpg
  Sylvana heeft na 15 kilometer wandelen een zere achillepees en een paar blaren. (Foto: Rode Kruis)

Met een goed gevoel naar huis

Wandelaar Sylvana komt de EHBO-post binnen. Ze heeft last van haar voeten. “Ik heb net 15 kilometer gelopen. Mijn achillespees doet pijn en ik heb een paar blaren”, zegt ze. “Op het laatst was lopen niet zo fijn meer, maar gelukkig dat de Rode Kruis-vrijwilligers me helpen. Dan kan ik zo met een goed gevoel naar huis.”  

Aanmelden als vrijwilliger

Ook helpen bij een evenement? Meld je aan als vrijwilliger. Klik op de button om onze vacatures te bekijken.


Artikel delen?