Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Rode Kruis opent rekeningnummer 7244 voor slachtoffers geweld Gaza en Israël
20 november 2012 |

Rode Kruis opent rekeningnummer 7244 voor slachtoffers geweld Gaza en Israël

Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen over het toenemend aantal burgerslachtoffers door het opgelaaide geweld in Israël en het bezette gebied. De getroffen bevolking en gewonden hebben dringend medische hulp nodig. Daarnaast zijn  ambulances en medische materialen nodig zoals verbanden en infusen. De situatie wordt met het uur schrijnender. Het Nederlandse Rode Kruis opent daarom rekeningnummer 7244.

Toename aantal doden en gewonden

Vanuit Gaza zijn de afgelopen dagen honderden raketten afgeschoten op Israël. Hierdoor vielen burgerslachtoffers en werden huizen beschadigd. Tegelijkertijd voert Israël dagelijks meer dan honderd bombardementen uit op de dichtbevolkte Gazastrook. Het aantal doden en gewonden is daardoor de afgelopen dagen fors toegenomen. Gaza ligt geïsoleerd en daardoor hebben burgers beperkte bewegingsvrijheid. Ook is de infrastructuur in Gaza beperkt. Dit maakt de bevolking in dit gebied extra kwetsbaar.

Medische hulp van levensbelang

Vrijwilligers van de Palestijnse Rode Halve Maan en de Magen David Adom, de zusterverenigingen van het Rode Kruis in respectievelijk de bezette gebieden en Israël, zijn 24 uur per dag in touw. Zij behandelen de slachtoffers van het geweld evacueren ze naar ziekenhuizen. Vanuit de beschikbare Rode Kruis voorraden in Gaza is al medisch materiaal verstrekt aan ziekenhuizen en ambulances. 

Medicijnen en hulpgoederen

Het Rode Kruis bemiddelt ook om medicijnen, benzine en andere hulpgoederen naar het bezette gebied te krijgen. De afgelopen dagen mochten acht vrachtwagens de grens passeren. Ook kon ruim 300.000 liter benzine worden ingevoerd om de energiecentrale en het ziekenhuis in bedrijf te houden. Het Rode Kruis bereidt momenteel de distributie voor van hulpgoederen. Denk aan voedsel, kookmateriaal, dekens, hygiënische artikelen en zeil voor tijdelijk onderdak. Maar er is dringend meer hulp en financiering nodig.

Humanitair oorlogsrecht van kracht

Het Rode Kruis heeft, naast het verlenen van hulp, regelmatig contact met de autoriteiten zowel in Israël als Gaza. Strijdende partijen worden erop gewezen op het humanitair oorlogsrecht. Hierin is afgesproken dat burgers zoveel mogelijk moeten worden ontzien. Cruciaal hierbij is om onderscheid te maken tussen militairen en militairendoelen en aan de andere kant burgers en burgerobjecten.

Zes vrijwilligers gewond

De Rode Kruis vrijwilligers lopen zelf ook gevaar tijdens de bombardementen van beide zijden. Zes  vrijwilligers van de Palestijnse Rode Halve Maan zijn licht gewond geraakt terwijl ze uitrukten om hulp te bieden. 

button_doneernu.png
Gazq.jpg