Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Geweld tegen hulpverleners wereldwijd probleem
17 mei 2013 |

Geweld tegen hulpverleners wereldwijd probleem

​Geweld tegen medisch personeel of gewonden en zieke mensen is een wereldwijd probleem. Het Rode Kruis bracht woensdag een rapport naar buiten waaruit blijkt dat in 2012 alleen al 921 gevallen van dit soort geweld zijn geregistreerd.

Onderzoek

Het onderzoek richtte zich op 22 landen die te maken hebben met gewapend geweld. Het mishandelen van medisch personeel en het aanvallen van faciliteiten en voertuigen in conflicten en andere noodtoestanden zorgen er  voor dat miljoenen mensen over de hele wereld niet de juiste zorg ontvangen wanneer ze deze het hardst nodig hebben.

Hoofdonderzoeker Pierre Gentile vertelt: ,,Deze 921 incidenten bestaan uit bedreigingen, moorden en ontvoeringen. Dit is echter nog maar het topje van de ijsberg. De meeste incidenten worden niet geregistreerd en ook de gevolgen voor mensen die hulp mislopen, zijn niet bekend."

Gebrek aan zorg

Het mishandelen van medisch personeel en het aanvallen van faciliteiten en voertuigen in conflicten en andere noodtoestanden zorgen er dat miljoenen mensen over de hele wereld niet de juiste zorg ontvangen wanneer ze deze het hardst nodig hebben.

Zorgelijke trends

Het rapport constateert twee zorgelijke trends. Veel hulpverleners die eerste hulp toepassen bij slachtoffers van aanslagen, worden zelf het slachtoffer van 'follow-up' aanvallen. Verder worden standaard procedures als het vaccineren van mensen verstoord met geweld. Dat betekent een tegenslag voor het terugdringen van de mazelen en polio.