Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Gezondheidszorg voortdurend doelwit van strijdende partijen in Jemen
11 november 2015 |

Gezondheidszorg voortdurend doelwit van strijdende partijen in Jemen

​#GeweldJemen - Het Rode Kruis wil dat de aanvallen op de gezondheidszorg in Jemen direct stoppen. Steeds meer ziekenhuizen hebben te maken met een stijgend aantal gewonden en een ernstig tekort aan voorraden. Ondertussen worden de zorginstellingen onophoudelijk beschoten.


Jemen-Ziekenhuis-Taiz.jpg
 Het Al-Thawra ziekenhuis in Taiz werd op 8 november beschoten. (Foto: ICRC)
 
 
“Het is schokkend dat de gezondheidszorg in Jemen steeds opnieuw wordt aangevallen”, zegt plaatsvervangend hoofd van de Rode Kruis-delegatie Kedir Awol Omar. De laatste aanval was op het Al-Thawra ziekenhuis in Taiz. Deze zorginstelling behandelt zo’n 50 gewonden per dag en werd op zondag 8 november meerdere keren beschoten. “Beschietingen bedreigden het leven van de patiënten en het verplegend personeel”, aldus Omar. Sinds maart 2015 hebben er bijna 100 van dit soort incidenten plaatsgevonden.
Jemen-ziekenhuis-Taiz-1.jpg
De gezondheidszorg in Taiz is de afgelopen maanden achteruit gegaan. (Foto: ICRC)

“Strijdende partijen respecteren de neutraliteit van de gezondheidszorg en het personeel niet. De zorginstellingen worden bewust aangevallen waardoor chirurgische en medische benodigdheden blokkeren,” zegt Omar. Wanneer dergelijke voorzieningen onder vuur liggen, wordt het Humanitair oorlogsrecht geschonden. Alle strijdende partijen moeten volgens dit recht medische faciliteiten en het personeel beschermen.
Jemen-ziekenhuis-Taiz-2.jpg
 Gevechten belemmeren Rode Kruis-hulpverleners om de ziekenhuizen te bereiken. (Foto: ICRC)

De gezondheidszorg in Taiz is de afgelopen maanden achteruit gegaan. Er is een tekort aan medische voorraden en daarnaast neemt het aantal gewonden toe. Hulpgoederen leveren aan de noodlijdende ziekenhuizen, zoals in Taiz, is buitengewoon moeilijk. Gevechten belemmeren hulpverleners om de ziekenhuizen te bereiken. Het Rode Kruis roept alle strijdende partijen op om te stoppen met het beschieten van gezondheidsinstellingen.

Help mee levens redden

Doet een ramp of conflict zich voor, dan helpen we direct. Met meer dan 100 miljoen vrijwilligers wereldwijd is het Rode Kruis altijd ter plaatse. We starten levensreddende activiteiten en bieden onderdak, voedsel, schoon drinkwater en medische voorzieningen. Doel: zoveel mogelijk levens redden. Wil je de Jemenieten en andere burgers in brandhaarden helpen? Geef dan via de donatiebutton.