Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Giet it oan, de âlvestêdetocht?
8 februari 2012 |

Giet it oan, de âlvestêdetocht?

Giet it oan, de âlvestêdetocht? Dat is de grote vraag waar niet alleen Nederland, maar ook het Rode Kruis in Friesland zich over buigt. De draaiboeken van vorige keren liggen er nog. De vrijwilligers staan paraat. Iedereen is in touw. Want als het doorgaat, moet er in korte tijd veel worden geregeld. En dan kan je maar beter goed zijn voorbereid.

 

Prima voorbereid

Voorzitter Willem Boorsma van de afdeling Fryslân Noord heeft de 200 kilometer lange tocht al vier keer eerder meegemaakt. De eerste twee keer als hulpverlener, de laatste twee keer als coördinator. “Op de tocht zelf zijn we prima voorbereid. We hoeven de draaiboeken nauwelijks in te kijken. We weten wat we moeten doen.  De vraag is of het publiek in goede banen is te leiden. Het evenement wordt steeds massaler. Mensen gaan feestvieren, drinken alcohol. Er worden 2 miljoen mensen verwacht”. 

Rode Kruis paraat bij Elfstedentocht

De EHBO langs de route wordt verzorgd door de EHBO-vereniging. Het Rode Kruis staat met 50 mensen bij de finish voor de eerste hulpverlening. Verder regelt het Rode Kruis alle verbindingen tussen de verschillende posten. Langs de route zijn dat er 65. Een SIGMA-team staat stand-by en op het NS-station zijn vrijwilligers nodig voor eerste hulp.  

Bevroren ogen en onderkoeling

Willem weet uit ervaring dat er tijdens de tocht overdag vooral sprake is van fracturen (polsfractuur, gebroken sleutelbeen) en snijwonden  van mensen die zijn gevallen. Ook komen er mensen die met hun hoofd op het ijs zijn gevallen. In de loop van de avond, als het kouder wordt en mensen uitgeput raken, krijgen schaatsers te maken met onderkoelingsverschijnselen. Vooral als mensen nat zijn geworden door water op het ijs. Bevroren ogen komen regelmatig voor.
 
“Dat klinkt heel ernstig, maar met een zalfje in het oog valt het vaak snel te verhelpen. Het is heel belangrijk dat mensen zich warm aankleden, ze moeten zorgen dat ze warm blijven en niet nat worden. Laten ze vooral goede hoezen om hun schaatsen heen doen en bijvoorbeeld een skibril opzetten. En verder natuurlijk goed eten”, aldus Boorsma. 

elfstedentocht.png

Weet jij wat je moet doen bij kou? Bekijk hier onze handige tips voor de winterkou. Lees ook wat je moet doen bij:

De vlag van Friesland

 Voorkom onderkoeling!

Download nu de EHBO app