Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Grote hulpverleningsinzet tijdens kraanongeval Alphen aan den Rijn
4 augustus 2015 |

Grote hulpverleningsinzet tijdens kraanongeval Alphen aan den Rijn

#Kraanongeval – Naar aanleiding van het kraanongeval in Alphen aan den Rijn hebben ruim 20 Rode Kruis-vrijwilligers hulp verleend, waaronder een SIGMA-team en een Bevolkingszorg-team. Daarnaast is de website Ikbenveilig.nl ingezet.

Kraan1.jpg
      Vijfenzestig mensen mochten hun huis niet meer in. Het Bevolkingszorgteam ving hen op.  

Het zag er ernstig uit toen de twee bouwkranen omvielen op vier woningen maandagmiddag 3 augustus. De woningen raakten ernstig beschadigd. Een SIGMA-team werd meteen opgeroepen om medische ondersteuning te verlenen wanneer dat nodig was. Deze hulpverleners zetten een gewondennest op, een tent waarin slachtoffers kunnen worden opgevangen. Gelukkig viel het slachtofferaantal mee en hoefden de hulpverleners niemand te behandelen. Wel waren er zo'n vijfenzestig mensen die hun huis niet meer in konden. Deze mensen zaten in de Goede Herderkerk waar ze werden opgevangen door een Bevolkingszorgteam van het Rode Kruis.
 

Kraan2.jpg
          Het SIGMA-team stond tot laat in de avond paraat om medische ondersteuning te verlenen.
            

Wel of niet naar huis


"Er zaten vooral ouderen in de kerk", zegt teamleider Bevolkingszorg Daan Nix. "Over het algemeen waren ze rustig. Hier en daar werden er wat traantjes gelaten." Hij voorzag met zijn team, bestaande uit dertien vrijwilligers, de getroffenen van eten en drinken. Nix: "De mensen maakten zich vooral zorgen over de vraag of ze die avond nou wel of niet terug konden naar hun huis". Rond twaalf uur 's nachts brachten de hulpverleners zo'n twintig mensen terug naar hun woning. De rest werd vervoerd naar hotels of sliep bij vrienden en familie, voor hen was het nog te gevaarlijk hun huis te betreden. 

fotopeter.jpg
          Zo'n dertig à veertig meldingen op ikbenveilig.nl kwam uit Alphen aan den Rijn. (Foto: Remco F. Gerritsen)

Veertien matches
 

Al snel na het ongeval besloot het Rode Kruis Ikbenveilig.nl in te zetten. Een website waarop betrokkenen kunnen laten weten dat ze iemand zoeken of dat ze veilig zijn. Het besluit tot inzet van de site werd genomen omdat de situatie zich in Nederland bevond en er zeer ernstig uitzag. Ook was het lot van de slachtoffers onzeker, omdat er mogelijk mensen onder het puin lagen. In totaal liep het aantal meldingen op tot 128. Zo'n dertig à veertig meldingen waren afkomstig uit Alphen aan den Rijn. Andere meldingen kwamen onder andere uit Den Haag, Leiden en Leidschendam. Vijftien mensen zijn met elkaar gematcht. Een mooi resultaat, vindt Leen Groen, stafmedewerker Beleid en Kwaliteit van het Rode Kruis. "Het is altijd erg fijn als mensen elkaar vinden tijdens een ongeval. In dit geval was dat zo'n één op de tien, dus we hebben ons doel bereikt", zegt Groen.