Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Grote inzet Rode Kruis treinongeluk Bad Aibling
10 februari 2016 |

Grote inzet Rode Kruis treinongeluk Bad Aibling

#Noodhulp - Zo'n 180 Rode Kruis-vrijwilligers verleenden hulp bij een treinongeval in Bad Aibling. De Duitse hulpverleners kregen ondersteuning van het Oostenrijkse Rode Kruis.

naamloos.jpg
 Het Oostenrijkse Rode Kruis bereidt zich voor op de inzet. (Foto: Sebastian Noggler, Rotes Kreuz Kufstein)

Het was een ingewikkelde hulp-operatie voor het Rode Kruis. Het treinongeval bevond zich op een moeilijk bereikbare plek, in het bos naast een rivier. Hierdoor was de inzet fysiek zeer zwaar. De Rode Kruis-hulpverleners hebben 150 slachtoffers geholpen, samen met de brandweer en andere noodhulpverleners.

Binnen een uur op rampplek

De Duitse Rode Kruis-vrijwilligers kregen ondersteuning van het Oostenrijkse Rode Kruis. Binnen een uur waren zij aanwezig op de rampplek. "Ik vind het een goede zaak dat wij zo snel op de plaats van het ongeluk waren. We hebben ons hulpverleners-netwerk optimaal gebruikt", zegt hoofd van het district Kufstein Gerhard Thurner.

Hieronder wat beelden van onze inzet.

 

Bron video: Salzburg24

Hulpverlening per boot

Rode Kruis-vrijwilligers vervoerden materialen voor hulp per boot, vanwege de rivier die zich bevond tussen de rampplek en de plek waar de voertuigen stonden. De slachtoffers werden gered met een touw en vervolgens per boot naar de overkant vervoerd waar de hulpverleners ze per helikopter naar het ziekenhuis brachten. In totaal stonden er 10 helikopters klaar.

Bloedtransfusies

Het Rode Kruis in Beieren heeft de bevolking verzocht om bloed te doneren aan de bloedbank zodat de gewonden bloedtransfusies kunnen krijgen in het ziekenhuis. Daarnaast verzorgden de hulpverleners de tracing. De slachtoffers konden zo weer in contact komen met familieleden.
Bild_Zugunglueck_2.jpg  De Oostenrijkse Rode Kruis-vrijwillgers staan paraat. (Foto: Sebastian Noggler, Rotes Kreuz Kufstein)

10 mensen overleden

Het treinongeluk bij Bad Aibling gebeurde op 9 februari 2016 om 10 over half 7. Door een menselijke fout botsten er 2 treinen op elkaar op een enkel spoor. 10 mensen zijn hierbij overleden en 80 mensen raakten gewond, van wie 12 ernstig.

Vrijwilliger worden?

In Nederland helpt het Rode Kruis ook wanneer er rampen plaatsvinden. Dit doen we onder andere met Noodhulpteams. Lijkt het je interessant om je hierbij aan te sluiten? Meld je dan aan als vrijwilliger.