Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Grote overstromingen in Filipijnen als gevolg van Koppu
21 oktober 2015 |

Grote overstromingen in Filipijnen als gevolg van Koppu

#TyfoonKoppu – De noordoostelijke provincies van Luzon, het grootste en dichtstbevolkte eiland van de Filipijnen, kampen met grootschalige overstromingen die veroorzaakt zijn door Koppu. Boeren zijn in de problemen geraakt en de gezondheidszorg maakt zich grote zorgen.

Koppu2 Noel Celis.jpg
De bewoners van de Filipijnen doen er alles aan hun bezittingen naar een droge plek te brengen. (Foto: Noel Celis)

“De straten en huizen zijn ondergelopen en veel kinderen hebben koorts”, zegt Isabela, een overheidsfunctionaris van de plaats Barangay Bonfal op het eiland Luzon. “We moeten meer doen aan ramppreventie, de mensen hier worden steeds getroffen.” Tyfoon Koppu is de sterkste storm die het eiland Luzon in de afgelopen 5 jaar heeft meegemaakt. 26 provincies zijn getroffen en er zijn 112.800 mensen geëvacueerd en verdeeld over 512 opvangcentra. Rode Kruis-vrijwilligers hebben 172 mensen gered en zij ontfermen zich over 12.500 mensen. In totaal zijn er 26 mensen overleden: 5 meisje, 2 jongens, 6 vrouwen en 13 mannen.   

Koppu Noel Celis.jpg
Deze boer wil zijn vee niet verliezen. Het is een grote bron van inkomst voor hem. (Foto: Noel Celis)

Bang om vee te verliezen

Het eiland Luzon kampt met grote problemen. De gezondheidszorg maakt zich zorgen over ziekten die door de overstroming makkelijker worden verspreid. Het gaat voornamelijk om muggen die dengue overbrengen, een gevaarlijke tropische ziekte. Regenval zorgt ervoor dat de eitjes van de mug uitkomen waardoor de ziekte sneller wordt overgebracht.

Boeren hebben het nu ook zwaar en zijn gevlucht naar hoger gelegen gebieden. Veel van hun gewassen zoals rijst, maïs en fruit zijn vergaan door het water. Veeboeren eveneens zijn gedwongen om hun huizen te verlaten. Velen willen dit niet omdat ze vee hebben, wat vaak hun enige bron van inkomst is. Ze zijn bang dat ze hun vee verliezen als ze weggaan.

Koppu.jpg
 Rode Kruis-vrijwilligers delen noodhulpgoederen uit aan de bevolking. (Foto: IFRC)

Kamperen langs de weg

Rode Kruis-vrijwilligers doen hun best de getroffenen zo goed mogelijk te helpen. Ze rijden in teams langs de hoofdweg. Hier kamperen gevluchte mensen onder dekzeilen. De hulpverleners inventariseren wat er nodig is en delen eerste levensbehoeften uit. Er is echter meer hulp nodig. Isabela: “Ik ben al jaren aan het lobbyen voor een dijk of een evacuatiecentrum om mensen te beschermen. Maar het lukt niet om het voor elkaar te krijgen.”

ReliefKoppu.jpg  Wij willen graag meer hulpgoederen geven aan getroffenen van rampen. Steun ons. (Foto: IFRC)

Help de slachtoffers

Doet een ramp of conflict zich voor, dan helpen we direct. Met meer dan 100 miljoen vrijwilligers wereldwijd is het Rode Kruis altijd ter plaatse. We starten levensreddende activiteiten en bieden onderdak, voedsel, schoon drinkwater en medische voorzieningen. Doel: zoveel mogelijk levens redden. Steun ons en doneer op NL33INGB0000000881 (7 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.