Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Test ikbenveilig.nl tijdens rampenoefening Samen Sterker!
4 november 2013 |

Test ikbenveilig.nl tijdens rampenoefening Samen Sterker!

Van 4 tot 8 november worden er in de provincie Zuid-Holland verschillende rampenoefeningen gehouden. Die in Reeuwijk is het meest in het oog springend: ,,Dit is de grootste, zowel qua omvang als complexiteit en aantallen mensen die aan de oefening meewerken,’’ zegt Eric Seugling van Veiligheidsregio Hollands-Midden, die tevens benoemd is tot woordvoerder van ‘Samen Sterker!’, zoals de oefening heet.

Reeuwijk

Reeuwijk krijgt op 4 en 5 november 300 militairen in het gebied. Hollands-Midden werkt samen met het Rode Kruis, defensie, Dares, Reddingsbrigade Nederland, politie en brandweer en de gemeente. Van de hulporganisaties komen er honderden vrijwilligers naar Reeuwijk. Een deel verblijft in Reeuwijk, in tenten of op vaste opvangplekken.
Er is gekozen voor Reeuwijk vanwege de ruimte. Daarnaast is er bewust gekozen voor een waterrijk gebied. Er wordt een dijkdoorbraak gesimuleerd. Vandaar dat een groot gedeelte van de oefening zich afspeelt bij de Reeuwijkse Plassen.

Realistische oefeningen

Situaties worden zo realistisch mogelijk nagebootst. Er komt bijvoorbeeld een bus vast te zitten door het hoge water. De inzittenden worden bevrijd. "Mensen worden opgevangen door de gemeente, bijvoorbeeld in sporthallen. Ze zullen daar ’s nachts blijven," zegt Seugling.
Een ander oefenonderdeel is het wegvallen van de communicatiemogelijkheden. Dares, hulpdienst voor noodcommunicatie, gaat via zendmasten contact proberen te krijgen met het crisiscentrum in Leiden.

Vrijwilligers

Ruth van Schothorst (41) en Petra Harlaar (31) hebben zich opgegeven als vrijwilliger. "Ik zag dat ze mensen nodig hadden en dacht: ik doe het gewoon," aldus Van Schothorst.
Vooral nieuwsgierigheid trok haar over de streep. Slapen in de opvang doet ze niet. Ze speelt ’s middags en in de avond mee. Petra Harlaar blijft wel slapen. Zij vind het vooral erg leuk deel te nemen, maar ook haar beperking heeft ze meegenomen in de afweging mee te doen. "Als er echt iets gebeurt, zijn er ook niet alleen maar gezonde mensen. Ik zit in een rolstoel en ben benieuwd hoe dat aangepakt gaat worden. De organisatie reageerde in ieder geval positief. Dit is ook voor hun een extra uitdaging."

Veel te zien

Voor inwoners van de gemeente is vooral op 4 november veel te zien, zegt burgemeester Christiaan van der Kamp in een informatiebrief voor de inwoners van Reeuwijk. Hij doelt op de vele hulpverleners. Van der Kamp is trots dat de gemeente is geselecteerd als locatie voor deze grootschalige oefening. Hij zegt dat de kans op een echte overstroming klein is. "Toch is het niet uit te sluiten. Daarom is het belangrijk dit te oefenen."

Ikbenveilig.nl

Voor het Rode Kruis is dit een mooie gelegenheid om www.ikbenveilig.nl te testen. De site is ontworpen om tijdens een ramp te laten weten dat je oké bent. En andersom kunnen mensen die een vriend of familielid kwijt zijn op www.ikbenveilig.nl zoeken of diegene zich al 'veilig heeft gemeld'.
Tijdens de oefening worden mensen opgeroepen zich op maandag 4 november  vanaf 13.00 uur massaal in te schrijven op de site en naar elkaar te gaan zoeken. Dit geldt niet alleen voor de bewoners van Reeuwijk, maar voor iedereen in het land; hoe meer druk op de site hoe beter hij getest kan worden!