Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Grote tekorten bij Syrische ziekenhuizen kosten levens
7 maart 2013 |

Grote tekorten bij Syrische ziekenhuizen kosten levens

In het door geweld geteisterde Syrië sterven dagelijks tientallen mensen door gebrek aan medische zorg.

Dr. Andrea Reis coördineert in Syrië de medische hulp van het Rode Kruis.  "Goede en tijdige gezondheidszorg kan levens redden. Maar het chronische tekort aan medische voorraden en personeel maakt dit bijzonder moeilijk."

Gebrek aan voorraden

"Aanhoudende gevechten hebben veel ziekenhuizen beschadigd. En de ziekenhuizen die nog overeind staan, worstelen om goed te functioneren. Ze hebben gebrek aan voorraden en personeel. Er is vooral grote behoefte aan pijnstillers, verdovingen en verband. En dit, terwijl de gewonden blijven toestromen.  Dagelijks sterven tientallen mensen of raken blijvend gehandicapt, terwijl dit voorkomen had kunnen worden. Met tijdige en goede medische zorg."
 

Hulpverleners onder vuur

"Ander probleem is het gebrek aan respect dat de strijdende partijen hebben voor hulpverleners. Het wel of niet overleven van een gewonde hangt samen met de snelheid van de behandeling. Het snel vervoeren van een slachtoffer vanuit de vuurlinies naar een functionerend ziekenhuis is al een uitdaging op zich. Waarbij het ambulancepersoneel zelf vaak letterlijk onder vuur ligt. Soms met dodelijke afloop. Sinds het begin van het conflict betreurt de Syrische Rode Halve Maan de dood van acht vrijwilligers. Ze verloren hun leven terwijl ze dat van anderen probeerden te redden."

Sinds de start van het conflict  levert het Rode Kruis in Syrië medische hulpmiddelen. De behoeften blijven enorm.