Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Grote zorg om burgers Centraal-Afrikaanse Republiek
7 maart 2014 |

Grote zorg om burgers Centraal-Afrikaanse Republiek

De situatie voor duizenden mensen in de door conflict geteisterde Centraal-Afrikaanse Republiek wordt met de dag zorgelijker. Belangrijke oorzaak is het gebrek aan veiligheid.

 

Hoewel het relatief kalm is in de hoofdstad Bangui, zijn in andere delen van het land criminaliteit en geweld nog aan de orde van de dag. We roepen alle strijdende partijen op om de basisregels van het humanitair oorlogsrecht te respecteren: iedereen die niet meedoet aan de gevechten heeft recht op medische zorg, voedsel en veiligheid.

Drinkwaterbronnen

In het westen van het land, in Yaloke en Gaga, werken we hard aan het herstel van drinkwaterbronnen, die vernietigd of beschadigd zijn door het geweld tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Deze bronnen zijn de enige manier om aan water te komen. Meer dan 60 bronnen zijn inmiddels schoongemaakt en weer bruikbaar. Onze vrijwilligers helpen bij het transport van gewonden naar Bangui, verlenen medische hulp en delen voedsel, schoon drinkwater, emmers, dekens en andere hulpgoederen uit.

Hygiëne

In Bangui zitten nog tienduizenden mensen in provisorische opvangkampen, die door de aanwezigheid van bendes vaak onveilig zijn. De slechte hygiëne en ontoereikende sanitaire voorzieningen, in combinatie met het aankomende regenseizoen, zullen de omstandigheden voor de vluchtelingen de komende tijd nog moeilijker maken. Samen met Radio Ndéké Luka willen we zo veel mogelijk mensen bereiken met voorlichting over hygiëne en het voorkomen van ziekten. Bijvoorbeeld door handen wassen en correct gebruik van latrines te promoten. Daarnaast delen we elke dag schoon drinkwater uit en helpen we bij ophalen van vuilnis in de kampen.

Buurlanden

Ook de vluchtelingen in de buurlanden van de Centraal-Afrikaanse Republiek, waar veel vluchtelingen naar uitgeweken zijn, kunnen op onze hulp rekenen. In Tsjaad, Kameroen en Congo helpen we met contactherstel met familieleden en delen we basale hulpgoederen uit. Zoals hygiëne kits en keukensets.

CAR 7 maart.jpg

Hygiëne voorlichting én het schoonhouden van het vluchtelingenkamp bij Bangui airport

zijn belangrijke instrumenten om uitbraak van ziekten te voorkomen.