Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Grote zorgen over oplaaiend geweld in Zuid-Soedan
12 juli 2016 |

Grote zorgen over oplaaiend geweld in Zuid-Soedan

​​#HulpBijConflicten – Hoewel er een staakt het vuren is afgekondigd in Zuid-Soedan, gaat het Rode ​Kruis door met het evacueren van een deel van haar internationale staf. Het is er momenteel rustig, maar de gevechten in hoofdstad Juba waren de afgelopen dagen zo heftig dat de risico´s voor de medewerkers te groot worden. ​

south-sudanese-wau-attacks-volunteers-05.jpg

1,6 miljoen Zuid-Soedanezen zijn voor het geweld op de vlucht in eigen land. (Foto: ICRC)

Ook de inwoners van de stad zijn hun leven niet zeker. 120 mensen hebben zich verschanst op de compound van het Zuid-Soedanese Rode Kruis. Er is water, er zijn toiletten en de mensen hopen er veilig te zijn. 

UPDATE:

Het Rode Kruis heeft​ voedsel uitgedeeld, aan zowel de mensen op de compound als aan duizenden ontheemden die zich op andere locaties bevinden, om de komende 3 tot 6 dagen door te komen. Ook zorgt het Rode Kruis voor de benodigde medicijnen voor de zieken en gewonden en helpt het bij het bergen van lichamen. 

Escalatie

Ondanks het vredesakkoord maakt het Rode Kruis zich grote zorgen over het oplaaiend geweld. Na Wau zijn er sinds afgelopen vrijdag ook in de hoofdstad Juba en in het nabije Torit zware gevechten uitgebroken.  De hulporganisatie vreest dat het conflict verder escaleert en brengt een deel van haar internationale staf daarom tijdelijk over naar Oeganda. Er blijven medewerkers en vrijwilligers van het Rode Kruis in Zuid-Soedan om hulp te verlenen.

south-sudanese-wau-attacks-volunteers-03.jpg
 

"Mijn huis is in vlammen opgegaan. Ik ben alles kwijt. Veel van mijn buren en vrienden zijn gevlucht en sindsdien heb ik niks meer van hen gehoord. De enige manier om hier niet de hele dag aan te denken is doorgaan met werken", aldus Sebit, hulpverlener bij het Rode Kruis. (Foto: ICRC) 

Opslagplaats​

Hoewel een deel van de hulpverleners geen woonruimte meer heeft of familieleden is verloren, blijven Rode Kruis-medewerkers en vrijwilligers zich inspannen voor de bevolking met vaccinaties, sanitaire voorzieningen en onderdak. Zodra het weer enigszins rustig is, zullen zij ook een opslagplaats van het Rode Kruis gaan inspecteren. Deze ligt tien kilometer buiten de hoofdstad en is ernstig beschadigd tijdens beschietingen. Wat er met de voedselvoorraden is gebeurd die er opgeslagen lagen, is nu nog niet duidelijk.

Burgerslachtoffers

Sinds er in december 2013 gevechten uitbraken in Zuid-Soedan zijn er al tienduizenden mensen omgekomen. Het grootste deel daarvan is burgers. Het Rode Kruis roept dan ook alle strijdende partijen op het humanitaire oorlogsrecht te respecteren. Dat recht beschermt burgers en hulpverleners. Medewerkers van medische en humanitaire organisaties moeten hun werk veilig kunnen blijven doen.

Wat is er aan de hand?

Vijf jaar geleden werd Zuid-Soedan na een referendum onafhankelijk van het noorden. President Kiir en vice-president Machar gingen het land samen besturen. Maar het feit dat beide mannen van een andere grote stam zijn, bleek tot veel conflicten te leiden. In december 2013 ontsloeg Kiir de vice-president, wat uitmondde in een ernstig (etnisch) gewapend conflict. Diverse vredesbesprekingen en VN-resoluties hebben tot nu toe geen rust kunnen brengen in het verscheurde land. Ook deze laatste wapenstilstand is fragiel.

Help mee

1,6 miljoen Zuid-Soedanezen zijn binnen hun eigen land op de vlucht. Bijna 1 miljoen mensen zijn uitgeweken naar andere landen. Door de aanhoudende droogte en het oorlogsgeweld zullen de voedseltekorten in het land steeds verder oplopen. Nu al kampen ruim 4 miljoen mensen met ernstige voedseltekorten. De mensen in Zuid-Soedan hebben dringend hulp nodig. Kunnen ze op jouw steun rekenen? 

 ​

 

Artikel delen?