Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Haiti: de onzichtbare littekens van de aardbeving
4 februari 2010 |

Haiti: de onzichtbare littekens van de aardbeving

​Waar moet je beginnen? Hoe beschrijf je al de gevoelens van al die mensen die lijden, die hun families zijn verloren, hun huis en persoonlijke spullen kwijt zijn, alles? Welke woorden gebruik je voor de 100 verpleegsters die nog liggen bedolven onder het puin van een gebouw waar je op uit kijkt?

 
Ea Akasha is psychologisch gedelegeerde van het Deense Rode Kruis in Port-au-Prince. Elke nacht neemt ze haar bevindingen en ervaringen van die dag op tape op. 'Ik vind het zo moeilijk om te beschrijven wat ik zie'.
 
Ea is na de aardbeving in Haïti aangekomen. 'Mijn dagen vliegen voorbij. Ik werk nauw samen met de vrijwilligers, ik plan de psychologische activiteiten en moet mensen vinden die op de kinderen, die alleen zijn achtergebleven, passen.'
 
nieuws_haiti_Ea Akasha aan het werk.jpgnieuws_haiti_ Vrijwilligersteam voor psychosoiale hulp.jpg
Ea Akasha aan het werk                            Vrijwilligersteam voor psychosoiale hulp

Er zijn voldoende artsen in de veldhospitalen aanwezig, maar aan kinderen is ook geen gebrek. Sommigen zijn wees geworden na de aardbeving, anderen zijn nog op zoek naar hun ouders. Maar, bijna allemaal zijn ze getraumatiseerd.
Mensen die voor deze kinderen willen zorgen zijn hard nodig. Ea en een team van getrainde Haïtiaanse Rode Kruis psychosociale vrijwilligers nemen deze taak graag op zich.
 
'Gisteren is er een 2-jaar oud meisje naar het ziekenhuis gebracht', verteld Ea. 'Ze is gehandicapt, kan niet bewegen en er is niemand die voor haar kan zorgen, behalve de psychosociale Rode Kruis vrijwilligers en de moeders van andere kinderen'.
 
Een van de eerste taken die Ea kreeg bij aankomst in Haïti was het trainen van Rode Kruis vrijwilligers. De vrijwilligers geven informatie en helpen overlevenden weer op eigen benen te staan.' Psychosociale activiteiten maken daadwerkelijk een verschil', legt Ea uit.
 
Het is voor het eerst dat psychosociale ondersteuning op deze manier wordt ingezet door het Internationale Rode Kruis bij een ramp. Psychosociale gedelegeerden en vrijwilligers werken direct samen met dokters, verpleegkundigen en paramedici.