Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Haiti - Rode Kruis intensiveert hulpverlening in groeiende catastrofe
18 januari 2010 |

Haiti - Rode Kruis intensiveert hulpverlening in groeiende catastrofe

De afgelopen dagen is de hulpverlening van het Rode Kruis verder geïntensiveerd en blijft groeien. Het aantal Rode Kruis medewerkers dat zorg draagt voor de distributie van de goederen en de hulpverlening ter plaatse is opgelopen naar 400.

 

Tot dusver is er tenminste 77 ton aan hulpgoederen gearriveerd in Haïti. Belangrijk deel hiervan zijn medische items voor de verzorging van de duizenden gewonden en voor het voorkomen van verspreiding van besmettelijke ziekten in de komende dagen. Per dag kunnen 30.000 mensen rekenen op gezondheidszorg. Met de aankomst van extra noodhospitalen deze  zal dit aantal verder uitbreiden. Meer dan 60.000 families ontvangen noodhulp pakketten met onder andere hygiene artikelen, keukengerei, tentdoek en muskietennnetten. Afgelopen weekend distribueerde het Rode Kruis drinkwater voor 24.000 mensen. De komende dagen zal dit oplopen naar 200.000 tot 400.000 mensen per dag.

 

Uitdagingen

Werken in een rampgebied, geeft logistieke en operationele uitdagingen. Zo kan de luchthaven van Port-au-Prince slechts vier landingen per uur aan. Veel hulpvluchten moeten dus uitwijken naar Santo Domingo (Dominicaanse Repbuliek), waarna het vervoer over land vervolgt. Infrastructuur en communicatielijnen zijn er nagenoeg niet. Het Rode Kruis heeft ervaring met rampen van dit formaat. Onze teams doen er alles aan om de slachtoffers van deze ramp zo snel en efficiënt mogelijk te voorzien van noodhulp.