Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Haiti - twee weken na de ramp
28 januari 2010 |

Haiti - twee weken na de ramp

Het Internationale Rode Kruis geeft aan dat de focus nu moet gaat verschuiven naar een planning voor snelle wederopbouw van Haïti. De wonden en het verdriet zijn weliswaar nog lang niet geheeld, maar met een veilige leefomgeving krijgen mensen de kans om langzaam maar zeker hun leven weer op te pakken.  

 
De hulpverlening na deze aardbeving is één van de meest grootschalige die het Internationale Rode Kruis in de 150 jaar geschiedenis gekend heeft. Vanuit de hele wereld stuurden Rode Kruis verenigingen speciale uitrustingen, medische teams, voedsel en tenten naar het rampgebied.
 
De vrijwilligers van het Haïtiaanse Rode Kruis -waarvan velen vrienden en familie hebben verloren- hebben alles in het werk gezet om te helpen. Ze worden hierbij ondersteund door meer dan 300 gespecialiseerde Rode Kruis hulpverleners uit 22 landen.
 
Mauricio Bustamante, manager PADRU (Pan-American Disaster Response Unit) in Panama: 'De komende weken ligt de uitdaging op het continueren van het verstrekken van hulpgoederen en een begin maken met de wederopbouw. De afgelopen twee weken zijn een enorme uitdaging voor onze logistieke teams geweest, maar we hebben al veel bereikt.'
 
'PADRU heeft bijvoorbeeld in de eerste week van de ramp 7 chartervliegtuigen gestuurd vol met uitrusting voor wederopbouw. Er is een goede samenwerking tussen het Internationale Rode kruis en de Rode Kruis verenigingen van andere landen. Iedereen is gefocust op één ding: De mensen in Haïti helpen.'
'Nu moeten we ons concentreren op de toekomst - snel herstel en wederopbouw - zodat de slachtoffers hun leven weer kunnen opbouwen en zich kunnen beschermen tegen toekomstige natuurrampen.'
 
In de twee weken na de ramp zijn er 43 Rode Kruis charter vluchten naar Haïti gevlogen met goederen. Meer dan 500 mensen worden dagelijks behandeld in eerste hulp centra, inclusief een veldhospitaal met 70 bedden. Meer dan 26.000 mensen hebben dekzeilen, tenten, hygiëne pakketten, keukengerij en jerrycans ontvangen. Aan het einde van deze week hoopt het Rode kruis dit verdubbeld te hebben. 30.000 eerste hulp goederen en 30.000 shelter kits zijn gedistribueerd en getrainde vrijwilligers bieden psychische ondersteuning.
 
Bovendien zijn 21 Emergency Response Units werkzaam in het gebied. Het grootste aantal op een locatie in de hele Rode Kruis geschiedenis.
In samenwerking met de getroffen gemeenschappen maakt het Internationale Rode Kruis een start met het bijeen brengen van bouwmaterialen die kunnen worden ingezet voor de wederopbouw van de huizen.
 
twee weken na de ramp-1.jpg

 

twee weken na de ramp-2.jpg