Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Haïti: 2 jaar na de aardbeving
12 januari 2012 |

Haïti: 2 jaar na de aardbeving

Als een grote ramp een heel arm land treft gaat de wederopbouw helaas vaak langzaam. In Haïti gaat het 2 jaar na de allesverwoestende aardbeving voorzichtig de goede kant op. Er is nog steeds op veel plaatsen puin, maar ook op sommige plaatsen veel opgeruimd. Vooral in de afgelopen twaalf maanden is er veel vooruitgang geboekt. Ondertussen hebben we meer dan 100,000 families een vorm van behuizing kunnen bieden, van tijdelijk onderdak tot semi-permanente woningen.

Latrines

Samen met het Canadese Rode Kruis zijn tot nu toe al 4000 latrines bij deze woningen geplaatst. In juni zullen dat er in totaal 7000 zijn. Latrines zijn een belangrijke schakel in de bestrijding van cholera, een epidemie waar Haïti begin 2011 mee te kampen had. Door mensen voorlichting te geven over hygiëne, handen wassen en schoon drinkwater kunnen dit soort ziektes voorkomen worden.

Blije mensen

Gedelegeerde Bob Hesterman: ‘De Haïtianen zijn blij met het werk van de hulporganisaties. Hun eigen overheid had de wederopbouw nooit alleen voor elkaar kunnen krijgen. Het Rode Kruis heeft binnen de gemeenschappen een goede naam. Vooral ook omdat er veel met lokale vrijwilligers van het Haïtiaanse Rode Kruis wordt gewerkt.’

De toekomst

Naast het herstellen van de enorme schade die de aardbeving heeft aangericht, wordt er ook gekeken naar ondersteuning voor de toekomst. De Haïtianen worden beter voorbereid op mogelijke toekomstige rampen. Zo zijn er bijvoorbeeld afspraken gemaakt met de lokale telefoonprovider. 70% van de Haïtianen heeft een mobiele telefoon. Zodra er een tyfoon aan zit te komen of zware regenval wordt voorspeld , dan is er via een waarschuwings-sms snel een grote groep mensen bereikt.

Lees meer:

haiti-twee-jaar-later.png

 

 RODE KRUIS: DOSSIER HAÏTI

Kan de in eigenschap Koppeling naar inhoud opgegeven URL niet ophalen. Raadpleeg uw sitebeheerder voor assistentie.