Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Haïti na orkaan Tomas - vier vragen
8 november 2010 |

Haïti na orkaan Tomas - vier vragen

 

Afgelopen weekend raasde orkaan Tomas over Haïti. Inmiddels heeft de orkaan het land weer achter zich gelaten. De eerste schade is zichtbaar. Hoe nu verder? En wat zijn de gevolgen? Het Rode Kruis geeft antwoord op vier veelgestelde vragen na orkaan Tomas.

Q. Hoe groot is de schade na orkaan Tomas?

A. Tomas lijkt  Haïti redelijk gespaard te hebben. Het was een orkaan van de eerste categorie. Rode Kruis onderzoeksteams zijn in de getroffen gebieden nog bezig om de schade van de orkaan te inventariseren. Als gevolg van de orkaan heeft Haïti te kampen met extreme regenval. Grote delen van de stad Leogane zijn overstroomd. Ook de hoofdstad Port-au-Prince is niet gespaard gebleven. Al het vuil stroomt via de hoger gelegen straten en open riolen naar de laagst gelegen gebieden van de stad.

haiti3 220.pngDe verwachting is dat extreme regenval de komende dagen vaker zal voorkomen. Het regenseizoen duurt nog zeker tot eind november. Het Rode Kruis schaalt daarom haar activiteiten ter bestrijding van de besmettelijke ziekte cholera verder op.  

Q. Wat betekent dit voor de verspreiding en de bestrijding van cholera?

A. Cholera is een infectieziekte veroorzaakt door een bacterie. De cholerabacterie leeft voornamelijk in het water en verspreidt zich vanuit het water op verschillende manieren: via drinkwater, voedsel, uitwerpselen, vliegen en van persoon tot persoon. De bacterie kan zich door de extreme regenval sneller verplaatsen. Als gevolg van het noodweer zijn de hygiënische omstandigheden in de kampen verslechterd.
 
Haiti172.pngHet Rode Kruis deelt daarom zeep, emmers, waterzuiveringstabletten en hygiënekits uit. Ook distribueren we dagelijks 2,5 miljoen liter schoon water. Honderden vrijwilligers van het Rode Kruis zijn getraind om voorlichting te geven over het belang van hygiëne. Het Rode Kruis werkt ook samen met de grootste nationale mobiele telefonie provider. Dagelijks worden er aan honderdduizenden mensen sms’jes verstuurd waarin wordt gewezen op de symptomen van cholera. Maar ook hoe cholera voorkomen kan worden. Het Rode Kruis radiostation in Port-au-Prince heeft extra uitzendingen gewijd aan het thema cholera. Kijk hier voor meer informatie over cholera  

Q. Heeft het Rode Kruis geld nodig voor de hulpverlening?

A. Om adequate noodhulp te kunnen verlenen aan de kwetsbare bevolking op Haïti is minimaal 4,5 miljoen euro nodig. Dat heeft het Internationale Rode Kruis bekend gemaakt. De extra gelden zijn nodig om meer cholera behandelcentra op te zetten in de meest kwetsbare gebieden en om de gezondheidsfaciliteiten in Artibonite te ondersteunen.
 
Het Rode Kruis distribueert dagelijks miljoenen liter schoon drinkwater. Ook worden aan meer dan 80.000 families zeep, jerrycans en emmers uitgedeeld. Het Rode Kruis neemt verder maatregelen om te voorkomen dat cholera zich zal uitbreiden naar de Dominicaanse Republiek.
 
Het Nederlandse Rode Kruis vraagt op dit moment niet om extra geld van het publiek.   

euro-money-geld.jpgQ. Hoe zit het met het geld dat door de Samenwerkende Hulporganisaties is opgehaald in januari 2010? Is dat allemaal al besteed?

A. Het deel dat het Rode Kruis vanuit de SHO heeft gekregen voor de hulpverlening in Haïti, is voor het grootste deel besteed aan noodhulp en toegewezen aan enkele water en sanitatieprojecten.