Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Haïti bereidt zich voor op orkaan Tomas
2 november 2010 |

Haïti bereidt zich voor op orkaan Tomas

​Het Rode Kruis op Haïti bereidt zich voor op orkaan Tomas. Noodplannen zijn in werking getreden om een nieuwe ramp te voorkomen nu de storm richting het kwetsbare eiland koerst. Sinds de zware aardbeving in januari wonen ongeveer 1,5 miljoen Haïtianen in 1200 tentenkampen. Op dit moment heerst er in Haïti ook een cholera-epidemie.

 
Een tropische storm heeft mogelijk zware consequenties voor het kwetsbare Haïti. De tentenkampen in Port-au-Prince zijn niet bestand tegen orkanen die zorgen voor heftige regenval en windstoten.

Maatregelen
Het Rode Kruis treft verschillende maatregelen zoals het verstevigen van onderdakvoorzieningen en verbeteren van het afwateringssysteem. Rond de stad heeft het Rode kruis drainage kanalen aangelegd en beschermende dijken gebouwd. Ook zijn er schuilplaatsen aangelegd.

‘Het orkaanseizoen is een tikkende tijdbom voor Haïti’, zegt algemeen directeur Cees Breederveld van het Nederlandse Rode Kruis. ‘De orkaan kan voor 1,5 miljoen mensen uitlopen op een regelrechte nachtmerrie’.

Noodvoorraden
In 10 regio’s in Haiti zijn er door het Rode Kruis noodvoorraden aangelegd. Deze noodvoorraden bestaan onder meer voedsel, dekens, medicijnen, hygiëne pakketten en waterzuiveringstabletten. In Port-au-Prince staan voorraden klaar om 85.000 mensen direct te voorzien van noodhulp.

Inmiddels zijn uit de hele wereld extra Rode Kruis hulpverleners opgeroepen voor bijstand. Ook het Nederlandse Rode Kruis heeft extra hulpverleners paraat staan om af reizen naar Haïti.
 
pakhuis haiti.png
Een pakhuis met verschillende noodhulpgoederen