Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Haïti: vier jaar na de aardbeving
10 januari 2014 |

Haïti: vier jaar na de aardbeving

​​Aankomend weekend is het alweer vier jaar geleden dat Haïti werd getroffen door een zware aardbeving. Meer dan 200.000 mensen werden gedood, 1,5 miljoen mensen raakten dakloos. Vrijwel direct na de ramp kwam het Rode Kruis in actie. En nog steeds zijn we bezig om slachtoffers van de aardbeving te helpen. 

Stevige huizen

Huizen werden weggevaagd, dorpen verwoest. Na de aardbeving kwamen veel Haïtianen in de opvangkampen terecht. Het Rode Kruis is nog steeds bezig om de mensen uit de tijdelijke kampen in nieuwe permanente huizen te helpen. Ruim 40.000 families werden al voorzien van een nieuw onderkomen in een van de stevige huizen die door het Rode Kruis zijn gebouwd. 

Voorlichting over cholera 

Meerdere malen per jaar steekt cholera de kop op in Haïti. Een ziekte die redelijk simpel vermeden kan worden en goed te behandelen. Kennis en voorlichting is echter wel ontzettend belangrijk. Het Rode Kruis geeft voorlichting en trainingen over hygiëne. Duizenden mensen kregen voorlichting over hygiëne, waarbij werd verteld hoe belangrijk goede hygiëne is, het belang van handen wassen en hoe cholera te voorkomen is. 

Voorbereiding op rampen

Dankzij het Rode Kruis worden de Haïtianen beter voorbereid op mogelijke toekomstige rampen. Zo zijn er bijvoorbeeld afspraken gemaakt met de lokale telefoonprovider. Op het moment dat er een tyfoon onderweg is of er veel regen zal vallen, worden de mensen via waarschuwings-sms op de hoogte gebracht en kunnen ze zich voorbereiden of een veiliger onderkomen zoeken. 

De Samenwerkende Hulporganisaties

Na de aardbeving in Haïti sloegen de Samenwerkende Hulporganisaties de handen ineen en startten een gezamenlijke campagne. In totaal werd er ruim 111 miljoen euro opgehaald. Voor de hulpverlening met Giro555 geld is 5 jaar uitgetrokken. Inmiddels is 90 procent besteed. 

“Dat is een langere periode dan bij de meeste hulpacties, omdat de hulporganisaties voorzagen dat wederopbouw lang zou duren”, zegt Farah Karimi. “Er is in vijf jaar tijd veel vooruitgang geboekt, maar de hulpverlening kende wel grote uitdagingen. De schade was enorm, de hoofdstad en overheidsdiensten waren zwaar getroffen. Bovendien kampte Haïti al voor de aardbeving met extreme armoede, corruptie, slecht bestuur en een gebrekkige infrastructuur”.

Meer informatie
Meer weten over onze projecten in Haïti? Klik dan hier. Of bekijk het laatste nieuws over Haïti op de site van de SHO.