Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws "Hallo papa, ik ben in Nederland!"
9 oktober 2015 |

"Hallo papa, ik ben in Nederland!"

​#Vluchtelingen – Rode Kruis-vrijwilligers geven vluchtelingen de mogelijkheid te bellen met familie en vrienden in hun thuisland. In het opvangcentrum van Amsterdam was daar veel belangstelling voor. Mensen huilden, lachten en waren bovendien heel opgelucht dat ze eindelijk konden vertellen dat ze veilig in Nederland waren aangekomen.

Rahoa.jpg  Rahoa is heel blij dat ze na een lange tijd eindelijk haar schoonbroer aan de lijn heeft.   

“Dit werk is zo belangrijk”, zegt Jan Tuit van het Tracing Team in Amsterdam. “Deze mensen hebben wekenlang hun familie niet gesproken. Ik ben blij dat ze dat nu wel kunnen doen”. Hij heeft een stopwatch in zijn handen. De vluchtelingen hebben precies 3 minuten om te bellen. “Daarnet barstte er een vrouw in huilen uit. Ze had slecht nieuws gehoord,” vertelt Tuit. “Ik heb erg met haar te doen”. De telefoontjes maken veel emoties bij de vluchtelingen los. Op veel gezichten verscheen ook een lach tijdens het telefoneren. “Ik heb net mijn schoonbroer gebeld”, vertelt Rahoa uit Eritrea blij. Ze heeft eindelijk kunnen laten weten dat ze in Nederland is en dat het goed met haar gaat.

"Mijn leven was in gevaar"

Het zijn voornamelijk vluchtelingen uit Eritrea die willen bellen, de meeste Syriërs hebben al contact met familie gehad via Whatsapp. Maher uit Damascus vindt dat echter niet genoeg. Hij verlangt naar de stemmen van zijn twee dochters. Op zijn telefoon laat hij trots foto’s van zijn meisjes, Julie en Juliana, zien. Helaas lukt het hem niet om hen te bereiken. Teleurgesteld haalt hij zijn schouders op. Hij hoopt dat het de volgende keer wel lukt.
  
Michael.jpg
 De komende weken proberen de Rode Kruis-vrijwilligers zoveel mogelijk mensen met elkaar in contact te brengen.

 

Michael uit Eritrea heeft meer geluk. Hij heeft zojuist zijn vader gesproken. “Ik ben heel blij dat ik aan hem heb kunnen vertellen dat het goed met me gaat en dat ik in Nederland ben aangekomen”, zegt hij glimlachend. “Ik kon niet in Eritrea blijven, mijn leven was daar in gevaar. Ik moest soldaat worden en dat wilde ik niet.” Michael is blij dat hij in Nederland is en dat hij hier een veilig onderkomen heeft. De Rode Kruis-vrijwilligers zullen de komende weken langs meer opvangcentra gaan met de telefoon. “Ik hoop dat we zoveel mogelijk mensen met elkaar in contact kunnen brengen”, zegt Tuit.

Lees hier meer over de Minute Calls.

60 Miljoen mensen op de vlucht 

60 Miljoen mensen wereldwijd zijn op de vlucht voor conflict en geweld in eigen land. Zij hebben huis en haard verlaten, op zoek naar veiligheid voor zichzelf en hun gezin. Al deze mensen hebben dringend hulp nodig. Water, huisvesting, voedsel en medische zorg. Laat ons niet kiezen. 

Of geef op Giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.