Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Handige EHBO-tips voor een dagje pretpark
17 augustus 2016 |

Handige EHBO-tips voor een dagje pretpark

​​#EHBO- Gillen in de achtbaan, joelen in de draaimolen, genieten van een suikerspin;​ ​n​aar een dagj​e pretpark kijkt iedereen uit. Toch is het goed om rekening te houden met ongelukjes wanneer je er met je (klein)kinderen naartoe gaat. Daarom een paar handige EHBO-tips voor een dagje naar het pretpa​rk.  

fair-680201_1280.jpg

Blauwe plek

"Mama een speeltuin!" Je kind rent snel naar de wipwap maar heeft losse schoenveters. Hij valt op zijn knie en er ontstaat een blauwe plek. Hij huilt tranen met tuiten. Probeer de zere plek op zijn knie maximaal twintig minuten te koelen onder lauw, zachtstromend water. Als je het doet met ijs, wikkel het dan in een schone theedoek. Hopelijk zakt de pijn dan een beetje en kan je kind toch nog plezier hebben op de wipwap. 

Flauwvallen

Je staat met je kind in een rij die twee uur duurt. Zelf heb je daar geen zin in, maar je kind wil heel graag in die populaire wildwaterbaan. Het is warm en door het lange staan valt je kind flauw. Wat moet je nu doen? Laat hem plat op de rug liggen en probeer ervoor te zorgen dat hij voldoende frisse lucht krijgt. Maak kleding los die de ademhaling hindert. Als je kind bijkomt kun je hem het beste 10 minuten rustig laten liggen.    

Hyperventilatie

Wat was die achtbaan eng! Je kind is zo overstuur dat hij begint te hyperventileren. Hij krijgt het benauwd en wordt draaierig. Het enige wat je kunt proberen is je kind kalmeren. Blijf bij hem totdat de ademhaling weer normaal is. Je kunt aan je kind vragen of hij in een zakje of in zijn open handen wilt blazen. 

Zonnebrand

Als je lang in de rij staat voor een attractie kan je huid verbranden door de zon. Koel de verbrande huid met natte doeken of een waterige aftersun gel. Probeer uit de zon te blijven zodat de huid kan herstellen. Bij blaren is het verstandig naar de huisarts te gaan.   

Verslikking

Je kind zeurt al zolang om een snoepje dat je er toch maar eentje uit je rugzak haalt. Plotseling kan hij niet meer spreken. Hij probeert te hoesten, maar er is slechts een piepende ademhaling hoorbaar. Hij heeft zich ernstig verslikt. Raak niet in paniek, roep om hulp en sla maximaal vijf keer tussen de schouderbladen. Kijk na elke klap of het probleem opgelost is. Helpt dit niet? Voer dan maximaal vijf buikstoten uit. Eindelijk komt het zuurtje los. Je bent opgelucht en gaat rustig even zitten. Het is wel verstandig om de volgende dag even met je kind langs de huisarts te gaan. 

EHBO op zak 

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook als je in een pretpark bent. Dus wil jij meteen kunnen opzoeken wat je moet doen als er iemand naast je in de wachtrij flauwvalt? Download de EHBO-app op je telefoon.
 
 ​


Artikel delen?