Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws "Het enige wat we kunnen doen is afwachten"
5 november 2010 |

"Het enige wat we kunnen doen is afwachten"

Sebastien 220.pngOrkaan Tomas raast op dit moment over Haïti. De verwachting is dat vooral de hoofdstad Port-au-Prince zwaar wordt getroffen. In de hoofdstad wonen sinds de aardbeving nog veel mensen in opvangkampen. Sébastien Kraaijeveld, woordvoerder bij het Nederlandse Rode Kruis, is ter plaatse en doet verslag.  

 
“Buiten spookt het. Op dit moment regent het al 14 uur en er raast een zeer harde wind. Het enige wat we kunnen doen is afwachten.” Kraaijeveld zit samen met andere gedelegeerden van het Nederlandse Rode Kruis in een huis aan de rand van de stad. “Alle voorzorgsmaatregelen zijn genomen. Rondom de steden zijn dijken en drainagekanalen aangelegd om het water te stoppen en af te voeren. Mensen uit de opvangkampen zijn geëvacueerd en in bunkers en safe houses ondergebracht. Ook zijn er enorme noodvoorraden aangelegd. Genoeg voor 40.000 mensen. Nu is het afwachten en hopen dat de schade bepekt blijft.”
 
Veel water
"Niet de wind, maar water is het grootste probleem. Er is enorm veel water. De regen blijft maar komen en de verwachting is dat het voorlopig nog wel doorgaat. Door ontbossing zijn grote delen van Haïti geërodeerd. De bodem neemt het water niet meer op. Het gevolg daarvan is dat er flinke modderstromen kunnen ontstaan. Het water neemt alles mee.” 
 
Inmiddels zijn al twee rivieren buiten hun oevers getreden. "De stad Leogane staat volledig onder water. De lokale overheid heeft al opgeroepen om de mensen in de stad zo snel mogelijk te evacueren."
 
Hoop
Juist de steden in het gebied liggen laag. De plaatsen waar veel mensen nog in tentenkampen wonen en er weinig stevige onderkomens zijn. “Als ik naar buiten kijk zie ik alleen maar water stromen. De vingers zijn gekruist in de hoop dat de schade uiteindelijk meevalt.”

De angst bestaat ook dat de cholera-epidemie zich uitbreidt door de massa’s water. De ziekte verspreidt zich via water en kan veel zwakke mensen in onhygiënisch situaties ziek maken.