Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws "Het is een strijd tegen de regentijd" – Blog 1
19 juni 2015 |

"Het is een strijd tegen de regentijd" – Blog 1

​#AardbevingNepal - Gijs de Vries, actievoorzitter van Giro555, is op dit moment in Nepal. Hij is erg onder de indruk van de schade die de aardbeving heeft achtergelaten. Bovendien maakt hij zelf een heftige naschok mee.

 

akNepal5 (2).jpg  

In Melamchi, in het district Sindhupalchwok, is het overgrote deel van de huizen volledig verwoest. Foto: Arie Kievit.

"Op de ochtend van onze eerste dag in Nepal  worden we direct geconfronteerd met de reden van onze reis. Een naschok is duidelijk voelbaar als we elkaar om zes uur 's ochtends in de lobby van het hotel treffen. Binnen enkele seconden staat iedereen buiten. Het blijkt schok te zijn van 4.3 op de schaal van Richter. Dagelijks komen hier nog vijf tot zeven nabevingen voor en – zo leren we op de veiligheidsbriefing –  waren er na de aardbevingen nog driehonderdvijftig bevingen boven de vier.  Iedereen is geschrokken maar gelukkig ongedeerd. Op de gezichten van de Nepalezen zie je de sporen van angst die de twee voorgaande aardbevingen hebben achtergelaten. Nu snap ik waarom de Nepalese bevolking zo getraumatiseerd is.

 

 

Vastzitten

We rijden naar Melamchi, in het district Sindhupalchwok, waar CARE noodhulpverlening verzorgt. Het gebied  is flink getroffen door de twee aardbevingen. 99 procent van de huizen is ingestort en in de rest van de huizen staan flinke scheuren. De verwoesting is goed te zien tijdens de autorit omhoog. We rijden langs bergen met puin en afgebrokkelde huizen. Daarna gaan we de bergen in, naar dorpen die verder afgelegen liggen. Tijdens het rijden komen we meerdere malen vast te zitten in de modder. Het is goed te begrijpen dat de vrachtwagens met hulpgoederen moeite hebben om omhoog te komen. Soms mist er een stuk in de weg. Weggeslagen door een landverschuiving. Door de naderende moesson bestaat de angst dat de wegen helemaal onbegaanbaar worden door overstromingen en aardverschuivingen. Het is een strijd tegen de regentijd en een logistieke uitdaging om zoveel hulpgoederen naar de getroffen gebieden te sturen. 

akNepal9 (2).jpg 

Gijs Staverman en Gijs de Vries zien dat de natuur zeer gewelddadig is. Foto: Arie Kievit.

Stapel kleren op het puin

In het dorp Banskarkha stierven één op de zeven mensen door de aardbeving. De overlevenden zijn alles kwijt. Ze hebben geen huis, vee en inkomen meer. Onderdak en voedsel zijn nu het meeste nodig.  Hulpverleners herstellen huizen met behulp van golfplaten om in ieder geval een droge plek te kunnen bieden tijdens de regentijd. Ook  voedsel is nodig. Door de aardbeving is alle oogst aangetast en nieuwe oogsten moeten worden ingezaaid voordat de regen komt. Pas na drie maanden kan men hiervan eten. Tot die tijd zijn velen afhankelijk van voedselhulp. Naast golfplaten deelt CARE  rijst uit en gierst om te planten zodat de bevolking weer zelfvoorzienend kan worden.  We volgen een training op het gebied van hygiëne waarbij de bevolking uitleg krijgt over de opbouw van nieuwe latrines.

Mijn gevoel over vandaag is dat Nepal een geweldige natuur heeft maar dat deze natuur ook enorm gewelddadig is. Aan het einde van het bezoek aan Banskarkha spreek ik een man die wijst op een stapel kleren naast zijn huis. Ze blijken van zijn buren te zijn, een gezin van vier mensen die er nu niet meer zijn. Wat rest is een stapel kleren op het puin."  

Miljoenen mensen zijn getroffen door de aardbeving in Nepal. Mensen hebben alles verloren. Er is dringend behoefte aan (nood) onderdak, voedsel, schoon drinkwater en medische zorg. Jouw hulp is hard nodig.

doneer-nu.png