Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Het onzekere lot van vluchtelingen uit CAR
21 februari 2014 |

Het onzekere lot van vluchtelingen uit CAR

Duizenden mannen, vrouwen en kinderen ontvluchten het geweld in de Centraal Afrikaanse Republiek. Ze zijn verdreven uit hun dorpen, beroofd van al hun bezittingen. In buurland Kameroen hopen ze een veilig onderkomen te vinden. Het enige wat ze in de haast mee hebben kunnen nemen zijn een handjevol kleding en potten.

 

Inmiddels zijn er in de grensdorpen aan in het oosten van het land al 9000 vluchtelingen geteld, zo meldt het Kameroense Rode Kruis. De meesten van hen slapen in de open lucht, waar ze worden blootgesteld aan extreme kou en muggenbeten. Anderen leven in een kerk, waar ze slapen op een kale vloer. Zij hebben dringend behoefte aan onder meer voedsel, matrassen en dekens.

Het Rode Kruis helpt

Het Kameroense Rode Kruis kan de toenemende vraag nauwelijks aan, maar helpt waar het kan. Het aantal vluchtelingen is de laatste weken verdrievoudigd. Een groot aantal vrijwilligers is ingezet om eerste hulp te verlenen aan de vluchtelingen. "Vrijwilligers registreren onder meer nieuwkomers, delen hulpgoederen uit zoals dekens en pannensets en bieden psychosociale hulp aan de meest kwetsbaren. Op dit moment wordt bekeken waar de meest dringende behoefte aan is,” aldus  Faustin Tsimisimi, van het Kameroense Rode Kruis.

Bedelen en slechte gezondheidszorg

Vrouwen en kinderen bedelen bij de lokale bevolking. Ondanks dat ze weinig hebben,voorzien ze de vluchtelingen royaal van rijst en vis "We overleven dankzij de vrijgevigheid van de mensen die ons van voedsel voorzien om onze kinderen te voeden,"  zegt Adawiya Ali Fadel, een vluchtelinge uit de Centraal Afrikaanse Republiek.

Ook de toegang tot gezondheidszorg voor zieken en zwangere vrouwen is moeilijk. Velen van hen zijn al verzwakt door malaria. "Ik ben zeven maanden zwanger en tot nu toe heb ik geen prenatale zorg gehad. Ons dorp werd geplunderd, mijn vader gedood in de gevechten, terwijl mijn moeder en ik kwamen hier een paar weken geleden. Ze is erg ziek en we hebben geen geld voor behandeling ", aldus de 17-jarige vluchtelinge Issa Nathalie.

Help de slachtoffers

Voor velen is de toekomst nog onzeker. Waar komen ze terecht? Kunnen ze ooit nog terug? Het Rode Kruis probeert de slachtoffers van het geweld in CAR te helpen waar het kan. Steun ons werk en doneer.

Doe ook een gift
car-vluchtelingen.jpg