Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Het Rode Kruis helpt in de Centraal Afrikaanse Republiek
6 januari 2013 |

Het Rode Kruis helpt in de Centraal Afrikaanse Republiek

Na het oplaaiende geweld van de afgelopen week beginnen ontheemden in het noorden van de Centraal Afrikaanse Republiek terug te keren naar hun huizen. Er blijven echter nog duizenden mensen dak en thuisloos. Met name in de hoofdstad Bangui is er nog veel angst. Het Rode Kruis blijft mensen in het hele land die getroffen zijn door de gevechten helpen.

Humanitair Oorlogsrecht

Daarnaast dringt het Rode Kruis er bij de verschillende partijen op aan zich te houden aan het humanitair oorlogsrecht, zoals de regels ter bescherming van de burgerbevolking tegen de gevolgen van gewapende conflicten. Burgers mogen niet worden aangevallen en alle gewonden, ongeacht de partij, hebben recht op een medische behandeling. Gedetineerden moeten menselijk worden behandeld.

Noodhulp

In de noordelijke stad Ndele waar de meeste mensen inmiddels zijn teruggekeerd naar hun huizen, helpt het Rode Kruis met het leveren van drinkwater en voedselhulp. Inmiddels  zijn duizend mensen voorzien van ongeveer 18,000 liter drinkwater. Daarnaast zal het Rode Kruis in de komende dagen duizenden ontheemden in Kaga Bandoro voorzien van dekens en sanitaire artikelen.  Het Rode Kruis is begonnen met het bezoeken van mensen die worden vastgehouden in Bangui. Ook leverde het Rode Kruis 10 brancards en 50 EHBO-kits.

‚Äč
Doneer direct en steun het Rode Kruis Start je eigen actie en help een ander!  Aanmelden nieuwsbrief Word nu ook vrijwilliger Volg het Rode Kruis via Twitter Volg het Rode Kruis op Google + Volg het Rode Kruis op LinkedIn