Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Het Rode Kruis in actie voor flotilla activisten in Gaza
4 juni 2010 |

Het Rode Kruis in actie voor flotilla activisten in Gaza

 

Het Rode Kruis (ICRC) betreurt het tragische verlies van levens van burgers en de schade als gevolg van de militaire operatie van Israël op 31 mei tegen een vloot op weg naar Gaza. 

Het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) betreurt het tragische verlies van levens van burgers en de schade als gevolg van de militaire operatie van Israël op 31 mei tegen een vloot op weg naar Gaza.

 

De vloot, bekend onder de naam Freedom Flotilla, was een hulpkonvooi van zes internationale schepen. De schepen waren onderweg naar de Gazastrook om hulpgoederen te leveren, iets wat volgens Israël illegaal is. Door de militaire interventie kwamen zeker 19 mensen om het leven. Ook raakten 36 opvarenden gewond.

 
"Het hoge aantal slachtoffers doet ernstige vragen rijzen over de methoden en middelen die worden gebruikt door om te voorkomen dat de vloot Gaza zou bereiken", aldus het ICRC.
 
"Onze prioriteit is nu om de toestand en de verblijfplaats in kaart te brengen van de mensen en de gewonden die vastgehouden worden door de Israëlische autoriteiten," zei Pierre Wettach, het ICRC hoofd van de delegatie in Israël en de bezette gebieden. Het ICRC heeft ook aangeboden om op te treden als een neutrale tussenpersoon ten behoeve van de burgers uit landen die geen diplomatieke betrekkingen met Israël. "De tientallen activisten die we inmiddels bereikt hebben, helpen we in de eerste plaats met contact maken met hun families," aldus de heer Wettach.
 
De situatie van de bevolking van Gaza blijft onverminderd slecht. De blokkade van het gebied drie jaar geleden en de gevolgen van de militaire operatie van Israël in de Gazastrook in januari 2009 zijn fnuikend voor de gehele economie. Humanitaire hulp alleen is niet genoeg om te voorzien in de enorme noden in de Gazastrook, waar de burgers betalen de prijs van de blokkade en de aanhoudende vijandelijkheden.
 
Het Rode Kruis blijft aandringen bij de Israëlische en internationale autoriteiten en de strijdende partijen om te doen wat nodig is om de blokkade op te heffen. Om zo de voedselzekerheid en volksgezondheid van de burgers van Gaza te waarborgen.
 
Meer informatie over is te vinden op: