Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws "Het zijn gewoon mensen zoals jij en ik"
25 januari 2016 |

"Het zijn gewoon mensen zoals jij en ik"

​#GewoneMensen - Fotograaf Raymond Rutting werkt mee aan een artikel over vluchtelingen in National Geographic Magazine. Dit doet hij in samenwerking met Arthur Japin en het Rode Kruis. “We willen vluchtelingen een gezicht geven”, zegt Raymond.

Rutting-Website.jpg“Ik ben de discussie in de media zat”, zegt Raymond. “Mensen zijn vóór of tegen vluchtelingen en er wordt naar mijn mening te weinig aandacht besteed aan de vluchteling zelf. Wie is hij nou eigenlijk en waarom is hij gevlucht?” Hij besloot de vluchteling een gezicht te geven en Arthur Japin dacht hier hetzelfde over. De twee gingen samenwerken en ze schakelden het Rode Kruis in om vluchtelingen te kunnen benaderen.

Keer op keer een verrassing

Het is niet eenvoudig om vluchtelingen te vinden voor een publicatie in een tijdschrift. Velen durven dat niet aan. Op het moment suprême bleek het zelfs nog spannend te zijn. “Sommigen kwamen wel maar weigerden alsnog op de foto te gaan. Het was keer op keer een verrassing”, zegt Raymond. De fotograaf had speciaal een locatie uitgekozen buiten een opvangcentrum. “Ik wilde ze weghalen uit hun omgeving, anders hadden ze last van sociale controle waardoor ze alsnog niet meer op de foto durfden.”

Trieste verhalen

De vluchtelingen die uiteindelijk wel op de foto wilden begrepen het idee erachter precies. “Ze wilden hun eigen verhaal vertellen en duidelijk maken dat ze met een goede reden zijn gevlucht”, zegt Raymond. Hij probeerde de vluchtelingen zo reëel mogelijk op de foto te zetten en rekening te houden met hun gevoelens. “De verhalen die ze ons vertelden zijn triest en de ellende die ze hebben meegemaakt was af te lezen van hun gezicht”.   

LinaEnRama.jpg
 Op haar 21e is de alleenstaande moeder Lina gevlucht naar Nederland samen met haar dochter Rama. (Foto: Raymond Rutting)

Moedige en stoere vrouw

“De foto van Lina met haar dochter Rama vind ik de mooiste die ik heb gemaakt. Zij is een moedige en stoere vrouw”, zegt Raymond. Op haar 21e is de alleenstaande moeder Lina gevlucht naar Nederland samen met haar dochter Rama. “Dat je op zo’n jonge leeftijd besluit te vluchten met je dochter en die gevaarlijke reis gaat maken is zo dapper! Ik heb veel respect voor haar”.

Op de hoek van de straat

Het liefst had Raymond nog veel meer vluchtelingen willen fotograferen, maar na 2 dagen was de tijd om. “Ik wil met deze publicatie laten zien dat het om mensen gaat die je op de hoek van de straat en bij de bakker kunt tegenkomen. Het zijn gewoon mensen zoals jij en ik,” zegt Raymond. “Bovendien heeft iedere vluchteling zijn eigen verhaal en hij kan niet over een kam worden geschoren met alle andere vluchtelingen.”

Bekijk alle portretten en verhalen van #GewoneMensen

 

Lees ook het complete verhaal in National Geographic Magazine

Foto Raymond Rutting: is gemaakt door Sacha de Boer