Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws HKH Prinses Margriet ontvangt boek De Mens achter de Medaille
27 november 2014 |

HKH Prinses Margriet ontvangt boek De Mens achter de Medaille

Op 27 november 2014 heeft Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet op paleis Het Loo het boek 'De Mens achter de Medaille - 100 jaar Rode Kruis-onderscheidingen' ontvangen van Inge Brakman, voorzitter van het Nederlandse Rode Kruis.

Het is precies honderd jaar geleden dat Koningin Wilhelmina het Kruis en de Medaille van Verdienste bij Koninklijk Besluit instelde. Het Rode Kruis is daarmee een van de weinige verenigingen in Nederland die erkende onderscheidingen mag uitreiken.

prinses-margriet-medailleboekje.jpg 

HKH Prinses Margriet krijgt op paleis Het Loo het eerste exemplaar van het boek 'De Mens achter de Medaille' uitgereikt. Foto: Peter Busscher.

Het boek vertelt het verhaal van 20 mensen die in de afgelopen honderd jaar het Kruis of de Medaille van Verdienste van het Rode Kruis hebben ontvangen. Prins Hendrik, de grootvader van Prinses Margriet, kreeg vanwege zijn verdiensten voor het Rode Kruis als eerste het Kruis van Verdienste toegekend. Ook oud-premier en vicevoorzitter van het Rode Kruis Piet de Jong komt aan bod.  Piet de Jong werd voor zijn werk onderscheiden met het Kruis van Verdienste. "Het was een eer om voor een fenomeen als het Rode Kruis te mogen werken."

Het Kruis en de Medaille van Verdienste worden nog steeds uitgereikt. De kanselier van het Rode Kruis adviseert het bestuur over de toekenning hiervan.

‚Äč