Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Hoe jouw bijdrage aan 3FM Serious Request 2014 helpt
21 december 2014 |

Hoe jouw bijdrage aan 3FM Serious Request 2014 helpt

De opbrengst van 3FM Serious Request 2014 gaat naar activiteiten van het Rode Kruis in landen waar door oorlog of conflict veel slachtoffers zijn van seksueel geweld. Met deze voorbeelden laten we zien wat wij met jouw donatie kunnen doen.  

Medische hulp

  • Voor € 45 vangt het Rode Kruis een slachtoffer op met de belangrijkste medicijnen na seksueel geweld.
  • Voor € 175 krijgt een slachtoffer een behandeling aan verwondingen en krijgt hij of zij de nodige medicijnen tegen soa of hiv.
  • Het Rode Kruis renoveert gezondheidscentra en ziekenhuizen. De kosten variëren van € 50.000 tot € 1 miljoen, afhankelijk van het land en de situatie.
  • Het Rode Kruis installeert mobiele klinieken om meer slachtoffers te bereiken. Voor € 150.000 koopt het Rode Kruis al zo'n mobiele kliniek. De kosten zijn wel afhankelijk van het land en de situatie.
  • Het Rode Kruis organiseert trainingen over seksueel geweld voor gezondheidspersoneel en hulpverleners. Een meerdaagse training kost € 65 per deelnemer.

Psychosociale hulp

  • Het Rode Kruis ondersteunt opvangcentra waar slachtoffers van seksueel geweld terecht kunnen. Een sessie met een therapeut kost € 15 (inclusief loon en vervoer ernaartoe).
  • Het Rode Kruis financiert 'luisterhuizen' waar slachtoffers een luisterend oor vinden. Voor € 5.500 kan een luisterhuis 1 maand open zijn.

Werken aan een toekomst

  • Voor € 25 kan het Rode Kruis een slachtoffer zaden en gereedschap geven, om voedsel te verbouwen.
  • Voor € 220 krijgt een slachtoffer een vakopleiding en materialen om een inkomen mee te verdienen

Preventie

  • Voor €3 gaat het Rode Kruis thuis op bezoek om voorlichting te geven om het taboe rond seksueel geweld te doorbreken.

Uitleg bij deze geefvoorbeelden

Het doel van het Rode Kruis is zo veel mogelijk slachtoffers van seksueel geweld in conflictgebieden op te vangen én te helpen naar een betere toekomst. Voorgaande jaren kon het Rode Kruis het aantal geholpen slachtoffers dankzij de 3FM Serious Request-actie exact aangeven. Dit jaar is dat anders. Dat heeft te maken met de gevoeligheid van het onderwerp en het taboe dat heerst op seksueel geweld, maar ook het feit dat we slachtoffers helpen in conflictgebieden. Slachtoffers houden hun probleem vaak (lange tijd) voor zich en bovendien maakt hun probleem deel uit van een groter probleem en dat is natuurlijk de conflictsituatie in hun land. Het Rode Kruis creëert daarom de juiste vorm van hulpverlening rond de slachtoffers. We bieden het slachtoffer de nodige (medische en psychische) hulp, maar deze hulp zal vaak onderdeel uitmaken van een groter pakket. Je kunt dan denken aan trainingen aan de strijdende partijen. En bijvoorbeeld het bespreekbaar maken van het taboe in de omgeving van de slachtoffers.

Terugkoppeling 3FM Serious Request 2014

Het Rode Kruis zal in november 2015 verantwoording geven over de hulpactiviteiten in (voornamelijk) conflictgebieden waaraan 3FM Serious Request heeft bijgedragen. Bekijk ook de hulpactivteiten bekostigd uit 3FM Serious Request 2013.

 

Disclaimer

De opbrengst van 3FM Serious Request wordt aangewend voor de activiteiten van het Rode Kruis in landen waar door oorlog of conflict veel slachtoffers zijn van seksueel geweld. De inzet is om zoveel mogelijk vrouwen en meisjes die slachtoffer werden van seksueel geweld op te vangen en te helpen aan een betere toekomst. Het Rode Kruis creëert de juiste vorm van hulpverlening in de omgeving van de slachtoffers. Per slachtoffer wil het Rode Kruis de benodigde hulp aanbieden en dat zal vaak onderdeel uitmaken van een groter pakket zorgmaatregelen. Anders dan andere jaren wordt het exact aangeven van het aantal slachtoffers dat geholpen is door het Rode Kruis dankzij deze inzameling anders. Dat heeft te maken met de gevoeligheid van het onderwerp en de conflictgebieden waar gewerkt wordt en met het taboe dat heerst op seksueel geweld.