Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Hoe kies je uit al die stille rampen?
23 december 2015 |

Hoe kies je uit al die stille rampen?

​#SR15 – Hoe bedenk je elk jaar weer een nieuw thema voor 3FM Serious Request? Cynthia van der Heyden, Rode Kruis-coördinator 3FM Serious Request, legt het uit. Ook blikt ze terug op voorgaande jaren. 

Cyn-1-1.jpg
 Na een traject van 4 tot 6 maanden hadden ze het plan klaar: kinderen in conflictgebieden helpen te bouwen aan hun toekomst. (Foto: Nelly Muluka)

"Een thema voor 3FM Serious Request bedenken is niet eenvoudig", zegt Cynthia van der Heijden. Zij coördineert de campagne al 5 jaar voor het Rode Kruis. Over de hele wereld spelen zich rampen af die nooit in het nieuws komen: stille rampen. 3FM Serious Request wil aandacht besteden aan zo'n stille ramp. Maar deze ramp moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het moet een urgent en langlopend probleem zijn in verschillende landen. En de oplossing die we daarvoor bieden moet er een zijn waar de bevolking op langere termijn mee verder kan. "Ik ga in overleg met collega's van de Internationale Hulp-afdeling van het Rode Kruis en verschillende experts om te bespreken welke stille ramp het meest geschikt is als thema", vertelt Cynthia.

Langetermijnoplossing

Het plan voor 3FM Serious Request 2015 was na enkele maanden klaar: kinderen in conflictgebieden helpen te bouwen aan een toekomst, voor zichzelf en hun land. "We wilden graag iets doen voor Syrië, omdat dat land met een langlopend conflict te maken heeft, waardoor jongeren een leerachterstand van jaren oplopen", zegt Cynthia. 3FM Serious Request is echter gericht op meer landen, dus trokken ze het thema breder. Onder andere Centraal Afrikaanse Republiek, Democratische Republiek Congo, Zuid-Soedan kwamen erbij omdat daar ook langlopende conflicten plaatsvinden.

Training en tools voor een toekomst

Een van manieren om een land weer op te bouwen na een periode van conflicten, is jongeren een opleiding bieden. Zij zijn immers de toekomst van het land. Met de opbrengst van 3FM Serious Request 2015 gaan we deze jongeren schoolspullen geven, maar ook gereedschap schenken, of een naaimachine voor iemand die graag kleermaker wil worden. "We moeten alles goed afstemmen met de lokale Rode Kruis-afdelingen. Daar gaat veel werk in zitten. De hulp geven we over een periode van drie jaar: we geven jongeren trainingen en tools, zodat ze aan hun toekomst kunnen bouwen en hun land weer helpen te herstellen van de conflicten", zegt Cynthia.

SR15-Ben-1.jpg
  In Colombia gaat het beter met vrouwen, ze krijgen de juiste hulp. (Foto: Ben Houdijk)

Meer wc's, meer hygiëne

Cynthia houdt zich ook bezig met de resultaten van 3FM Serious Request van voorgaande jaren. Ze is bijvoorbeeld naar de Filipijnen geweest om te kijken welke resultaten met de opbrengst van Clean This Shit Up (2013) en This One's for Mama (2012) zijn geboekt. Ze kwam met een zeer positief gevoel terug. "In sloppenwijken op de Filipijnen doet het Rode Kruis nu veel aan hygiëne. Vrijwilligers bouwen bijvoorbeeld nieuwe wc's." In scholen wordt poep beter afgevoerd door tanks die Rode Kruis-vrijwilligers bouwen. Op die manier daalt de verspreiding van ziekten.

Zwangerschapscontroles

Het Rode Kruis doet veel op de Filipijnen om babysterfte tegen te gaan. Cynthia bezocht door het Rode Kruis gerenoveerde klinieken waar zwangere vrouwen gecontroleerd worden. "Rode Kruis-vrijwilligers kijken of de zwangerschap goed verloopt. Zo kan de zwangere vrouw, indien nodig, op tijd gaan sparen voor de tocht naar het ziekenhuis, die best kostbaar is, omdat hij vaak 6 uur duurt." Soms kan het niet anders en moet een vrouw naar het ziekenhuis omdat haar kind moet worden gehaald met een keizersnede. Daarom is het van belang dat ze zich hierop goed kan voorbereiden en op tijd naar het ziekenhuis gaat.

Colombia-1.jpg
 In Colombia hebben veel vrouwen te maken met seksueel geweld vanwege de conflicten die er spelen. (Foto: Ben Houdijk)

Psychische hulp na seksueel geweld

In Colombia gaat het beter. Voor het thema 'Hands off our girls' (2014) zijn we met 3FM onder andere naar Colombia gereisd om het seksueel geweld veroorzaakt door conflicten, in beeld te brengen. We kregen toen de meest schokkende verhalen te horen. Nu gaat het beter met die vrouwen, ze krijgen de juiste hulpverlening. Na een verkrachting kunnen zij binnen 72 uur een morning-afterpil krijgen van de Rode Kruis-hulpverleners. En ze krijgen de juiste psychische hulp, zodat ze weer verder kunnen met hun leven.

Cynthia's eigen actie

"3FM Serious Request blijft een prachtige actie om aan mee te werken. Zeker nu ik de resultaten zie in de landen die ik bezoek". Cynthia is niet alleen campagne coördinator, maar zamelt ook zelf geld in. Ze heeft een eigen actie op de Kom-in-actie-site aangemaakt om geld op te halen voor 3FM Serious Request 2015. Beluister hem hier.


Keep them going​​​​​​​​​​!​

3FM Serious Request 2015 zet zich in voor de generatie van de toekomst in oorlog en conflictgebieden: kinderen en jongeren die leven onder de meest extreme omstandigheden en daardoor weinig kans hebben op scholing en ontwikkeling. Zij zijn de stille slachtoffers van de oorlog. Geef jij ze een toekomst? Keep them going!