Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Honderden EHBO’ers paraat tijdens carnaval
28 februari 2014 |

Honderden EHBO’ers paraat tijdens carnaval

​Honderden Rode Kruis-hulpverleners staan komende dagen in het hele land paraat om Eerste Hulp te verlenen tijdens de carnavalsvieringen en –optochten. 

De vrijwilligers bemannen EHBO-posten en lopen rond op plaatsen waar veel mensen bijeenkomen. "Zo zijn er vrijdagavond bijvoorbeeld vrijwilligers aanwezig bij de start van het carnaval in Eindhoven en Maastricht. In Breda verzorgen ze eventuele builen en bloedneuzen bij de kinderoptocht. Ook wordt het EHBO bike-team bij de grote optocht ingezet, zodat ze bij ongevallen snel ter plaatse kunnen zijn", aldus Merlijn stoffels,  woordvoerder van het Rode Kruis toe.

De problemen die het meest voorkomen bij carnaval hebben vooral te maken met alcohol- en drugsgebruik, glasverwondingen of kneuzingen en schaafwonden door knokpartijtjes. De vrijwilligers zijn extra getraind in hoe ze om moeten gaan met situaties waarbij zowel drank en drugs in het spel zijn.

Tips bij alcoholvergiftiging

Wat kan je doen bij alcoholvergiftiging? Adviezen zijn onder andere: leg een slapend of bewusteloos slachtoffer bij voorkeur op z'n zij, omdat er een kans is op braken. Bel direct 112 als het slachtoffer niet reageert op aanspreken en ​voorzichtig schudden aan de schouders. Laat een dronken slachtoffer zijn roes uitslapen, maar controleer hem regelmatig. Waarschuw de politie als een dronken persoon zich in het verkeer wil begeven.​