Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Hongersnood dreigt voor 42 miljoen Afrikanen door extreme droogte
2 mei 2016 |

Hongersnood dreigt voor 42 miljoen Afrikanen door extreme droogte

​#DroogteAfrika - Een grote hongersnood dreigt voor minstens 42 miljoen mensen in Afrika. Door het weerfenomeen El Niño is er al maanden extreme droogte in verschillende Afrikaanse landen. Dit heeft grote water- en voedseltekorten tot gevolg. Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen en wil een hongersnood voorkomen. Ze opent Giro 7244 om de hulp te kunnen blijven bieden die de bevolking zo hard nodig heeft.

beeld nieuwsbericht droogte.png

Een vrouw probeert haar jerrycan te vullen met het weinige water uit het bassin (Foto: Aapa Huhta / Finnish Red Cross)

Grootste droogteperiode in 50 jaar

Door het uitblijven van de verwachte regen in maart is de situatie in verschillende landen verergerd. Kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zijn het meest kwetsbaar en hebben acuut hulp nodig. Ethiopië heeft op dit moment te maken met de grootste droogteperiode in 50 jaar. Meer dan 10 miljoen mensen hebben hier voedselhulp nodig en bijna 6 miljoen mensen hebben niet genoeg water of sanitaire voorzieningen.

1 miljoen kinderen

In Oost- en Zuidelijk Afrika, hebben op dit moment zo'n 1 miljoen kinderen extra medische hulp nodig wegens ernstige uitdroging of ondervoeding. In Malawi​, Swaziland en Zimbabwe is inmiddels de noodtoestand uitgeroepen.  

El Niño

El Niño is een tijdelijke verandering van zeetemperatuur in grote delen van de Stille Oceaan en beïnvloedt het weer wereldwijd. El Nino komt eens in de drie tot zeven jaar voor. Door de droogte mislukken landbouw- en visserijoogsten volledig. Mensen zien hun gewassen verdrogen en hun vee verhongeren en sterven.  

Maatregelen

Het Rode Kruis helpt in de landen die zijn getroffen door de extreme droogte met voeding, medische hulp, water en informatie over hygiëne. Naast noodhulp bouwen hulpverleners ook putten en waterdammen en delen tabletten uit om drinkwater te zuiveren. Ook herstellen ze waterputten, leggen irrigatiesystemen aan en geven voorlichting over de effecten van klimaatverandering en hoe daarmee om te gaan. Zo verstrekken ze bijvoorbeeld zaden die beter tegen de droogte kunnen.

Help en stort op giro 7244

Het Rode Kruis helpt in diverse Afrikaanse landen waar de droogte heeft toegeslagen. De Afrikanen hebben onze hulp dringend nodig. Help ook en geef op 7244 - IBAN NL19INGB0000007244 (6 nullen) t.n.v. het Nederlandse Rode Kruis. 

Geef voor de Droogte in Afrika 

​​Lees ook het dossier Droogte in Afrika over de situatie in diverse Afrikaanse landen en de persoonlijke verhalen uit deze regio's.

Artikel delen?