Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws Hoofd Syrische Halve Maan doodgeschoten
25 januari 2012 |

Hoofd Syrische Halve Maan doodgeschoten

De Secretaris-Generaal van de Syrische Rode Halve Maan is woensdag 25 januari doodgeschoten. Abdulrazak Jbero was in een auto onderweg van de hoofdstad Damascus naar het door geweld geteisterde Idlib. Het Rode Halve Maan embleem was duidelijk zichtbaar op zijn auto. De omstandigheden waaronder Jbero om het leven kwam zijn onduidelijk. Jbero was hoofd van de hulporganisatie in de noordelijke stad Idlib en vicepresident van de Syrische Rode Halve Maan.

Jbero was hoofd van de hulporganisatie in de noordelijke stad Idlib en vicepresident van het Syrische Rode Kruis.

Gebrek aan respect

Het is niet voor het eerst dat er geweld wordt gebruikt tegen hulpverleners in Syrië.  Eind vorig jaar werd ook al een hulpverlener van de Syrische Rode Halve Maan gedood. Het slachtoffer was onderdeel van een team die een gewonde naar het ziekenhuis bracht. In totaal werden toen 31 kogels afgevuurd op de ambulance. Drie andere medewerkers van de Syrische Arabische Halve Maan raakte daarbij gewond. Zowel op de ambulance als op de kleding van de Rode Halve Maan was het embleem duidelijk te zien. Het Rode Kruis is op dit moment de enige internationale organisatie die hulpverleners inzet in Syrië.

Oorlogsrecht respecteren

De hulpverlening van het Rode Kruis is volledig onpartijdig en neutraal. Het Rode Kruis roept daarom iedereen die betrokkenen is bij de gevechten in Syrië om het medisch personeel buiten de strijd te houden. Het is van levensbelang dat alle strijdende partijen ons embleem erkennen en respecteren en dat medisch personeel en ambulances worden toegestaan om de gewonden te bereiken. Het gaat niet alleen om de levens van de Rode Kruis medewerkers, maar ook om vele slachtoffers die ze niet meer kunnen helpen. De voorzitter van de Syrische Arabische Rode Halve Maan, Abdulrahman al-Attar, heeft de Syrische autoriteiten verzocht om een onderzoek naar de dood van Jbero.​