Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Actueel Nieuws "Hopelijk kan ik hier mijn werk als acupuncturist voortzetten"
16 oktober 2015 |

"Hopelijk kan ik hier mijn werk als acupuncturist voortzetten"

​#Vluchtelingen – Ghada uit Syrië zit in een opvangcentrum in Amsterdam. Ze is een hoogopgeleide vrouw en had een goed leven in Damascus totdat de conflicten begonnen en de stad te onveilig voor haar werd. “Ik had alles en nu ben ik alles kwijt. Dat is erg moeilijk voor me”, zegt Ghada.

Ghada2.jpg
 Ghada is erg blij met haar sjaal en muts die ze van de Welkom Winkel van het Rode Kruis heeft gekregen.

“Ik kan niet meer wonen in Damascus. De stad ligt in puin en er is geen water meer”, zegt Ghada in vloeiend Engels. “Elektriciteit heb je maar drie uur per dag en overal om je heen klinken schoten en wordt er gebombardeerd”. Voordat de conflicten uitbraken in Syrië had Ghada er een goed bestaan en was ze gelukkig. Ze is een hoogopgeleide vrouw en een alleenstaande moeder van een jongen van 18 jaar en een meisje van 19 jaar. Naast het opvoeden van haar kinderen had ze een drukke baan als acupuncturist. “Ik had alles en nu ben ik alles kwijt. Dat is erg moeilijk voor me”, zegt Ghada. Verdriet straalt van haar gezicht af. Haar kinderen besloten in Syrië te blijven omdat de reis naar Europa te duur is voor hen. “Ik mis ze vreselijk en maak me zorgen om hen.”

"Nederlanders zijn erg vriendelijk voor me. Ik ben blij dat ze me helpen"

Tijdens de reis van Syrië naar Nederland was Ghada bang. “De politie schreeuwde tegen me, dat heb ik nog nooit meegemaakt. Angstaanjagend was het”, zegt ze. “En al die tijd droeg ik dezelfde jurk. Ik voelde me onfris”. Van de Welkom Winkel heeft Ghada inmiddels schone kleding gekregen. Vooral met haar dikke sjaal en muts is ze erg blij.

Hoewel ze haar fijne leven in Damascus mist is ze opgelucht dat ze in Nederland is. “Nederlanders zijn erg vriendelijk voor me. Ik ben blij dat ze me helpen”, zegt ze. “Ik hoop hier zo snel mogelijk een bestaan op te bouwen zodat mijn dochter en zoon ook kunnen komen. Ik zou het erg fijn vinden als ik mijn werk als acupuncturist kan voortzetten en hier ook mensen genees van hun kwalen zoals ik in Syrië deed.”   

Laat ons niet kiezen. Geef nu

Syrië, de Centraal Afrikaanse Republiek, Jemen… de vluchtelingenstroom blijft toenemen. En de winter is in aantocht. Het Rode Kruis staat voor een enorme opgave. Hulpverleners draaien overuren en staan voor onmogelijke keuzes: wie helpen we wel en wie niet? Moeten we misschien halve voedselpakketten uitdelen. Het zijn keuzes die het Rode Kruis niet wil maken. Laat ons niet kiezen.

Lees hier het verhaal van Fadia die ook in een opvangcentrum in Amsterdam zit.


Of geef op giro 6868, IBAN-nummer NL83 INGB 0000 0068 68 (6 nullen), ten name van het Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.